Orvosmeteorológia - erősödő melegfronti hatás

Vágólapra másolva!
Csütörtökön még csak gyenge, pénteken azonban már erősebb melegfronti hatással kell számolnunk. Többfelé ködös időre számíthatunk, ami segíti a légúti fertőzések terjedését.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön gyenge melegfront alakítja az időjárást. Általánosan érezhetünk koncentrációs zavarokat, levertséget, indokolatlan fáradtságot. Gyakrabbak ilyenkor a közlekedési balesetek. Aki melegfront érzékeny, számíthat fejfájásra, vérnyomás ingadozásra, a cukorbetegek fokozott cukorürítésre. Ilyenkor halmozódhatnak a vérzéssel járó tünetek, a műtétek után fokozottabb figyelem szükséges. A főváros és nagyobb városaink levegője a légmozgás és a csapadék hatására várhatóan nem haladja meg a mérsékelten szennyezett fokozatot. A kemény reggeli fagyok miatt öltözködjünk melegen.

Pénteken erősebb melegfronti hatás érvényesül a légkörben. A szervi betegségekben szenvedők a hét utolsó munkanapján érezhetik fájdalmaik erősödését. Ismét várható havazás, ami fokozott figyelmet követel a közutakon.

Szombaton ismét kettős fronthatás várható, ilyenkor mindkét frontra jellemző tünetek jelentkezhetnek. Általában fejfájás, ingerlékenység, fáradékonyság, de az erősen felhős, borult ég közérzetünkre is rányomja a bélyegét.