Vágólapra másolva!
Csak harminc év alatt lehetne hőszigetelni a lakásokat a jelenlegi követelményeknek megfelelően, amennyiben csak a mostani 28 milliárd forint állami támogatás áll a fejlesztők rendelkezésére évente.
Vágólapra másolva!

A mostani évi 28 milliárd forint állami támogatás felhasználásával 30 év alatt lehetne a jelenlegi követelményeknek megfelelően hőszigetelni a lakásokat, viszont ha minden lakás már ilyen lenne, akkor évi 472 milliárd forintnyi földgázt lehetne megtakarítani, a mai árakkal kalkulálva - közölte a Knauf Insulation Kft. az MTI-vel.


Nem ösztönöz a takarékoskodásra az olcsóbb távfűtés

A négymilliós magyar lakásállomány háromnegyede, azaz 2,8 millió a családi ház, 800 ezer további lakás pedig úgynevezett iparosított technológiával, zömében panelból készült. Ha a családi házak tizedét hőszigetelnék évente, akkor 80 ezer ember jutna munkához tíz éven át - számolta ki a Knauf Insulation.

A cég maga is érdekelt a hőszigetelési program felpörgetésében, hiszen a Közép- és Kelet-Európában működő, kőzet- és fagyapottermékeket gyártó Heraklith vállalatot, és ezzel az európai szigeteléspiac vezető gyártójává vált.

Az évi 28 milliárd forintos támogatás azonban kevés ahhoz, hogy tömegesen az energiamegtakarító felújításokat válasszák a lakástulajdonosok. További rossz üzenet a távfűtés áfájának 5 százalékra csökkentése, amely inkább ösztönöz energiapazarlásra, mint megtakarításra, magyarázza a cég. A paneles lakások jelenleg háromszor annyi energiát fogyasztanak, mint a mai követelmény.

A lakások háromnegyedét földgázzal fűtik a magyar tulajdonosaik. Az évi 14-15 milliárd köbméteres országos felhasználás felét használja a lakosság, ennek háromnegyede fűtésre megy el. Ha a lakások fűtési igényét felére lehetne csökkenteni, akkor az így megspórolt földgáz 472 milliárd forintot tenne ki a mai 135 forintos köbméterenkénti áron számolva - olvasható a közleményben.