Narancs riasztás: nyugaton hófúvások

Vágólapra másolva!
A Dunántúlon intenzíven havazik, helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, míg a keleti megyékben többnyire havas eső, eső fordul elő. Egy mediterrán ciklon hatására napokig csapadékos időben lesz részünk. Narancs riasztás lépett életbe. A Dunántúlon akár 20 cm-t is meghaladó friss hó hullik le a hét végéig, sőt a szél miatt hófúvások is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Hóhelyzet:

8:00

Továbbra is havazik a Dunántúlon, többfelé hófúvás alakult ki az erős szél miatt, de elzárt településekről nem érkezett jelentés. A középső megyékben havas eső, míg keleten eső fordul elő. Napközben folytatódik a borongós, csapadékos időjárás.

7:00

A tegnap esti órákban kezdődött intenzív havazás kiterjedt a Dunántúl egészére, helyenként az erős szél miatt hófúvás nehezíti a közlekedést. A keleti megyékben főként havas eső, eső hullik, de az Északi-középhegység területén ugyancsak havazás jellemző. A fővárosban a jelenlegi számítások szerint csütörtök estig a lehulló friss hó mennyisége elérheti, helyenként meghaladhatja a 10 cm-t.

Egy mediterrán ciklon mélyült ki a Földközi-tenger középső medencéjében. A mérsékelt övi ciklon olyan, néhány ezer kilométeres vízszintes kiterjedéssel rendelkező légköri képződmény, amelynek középpontja felé a légnyomás csökken, és a benne lévő lassú feláramlás kedvez a csapadék-képződésnek. Ez a légörvény a nedves, mediterrán légtömegeket észak felé szállítja, míg a Kelet-európai-síkságon felhalmozódott, szibériai eredetű hideg levegőt a kontinens közepe felé tereli. Így egy erősödő frontzóna alakul ki többek között a Kárpát-medence felett.

A Dunántúlon péntekig a 20 centimétert is meghaladhatja a friss hó mennyisége, miközben a szinte végig erős északias szélben folyamatos hófúvás akadályozza a közlekedést. Nem kizárt, hogy egyes mellékutak járhatatlanná válnak, különösen a magasabban fekvő területeken. Az autózóknak érdemes hólánccal, hólapáttal felkészülni.

A szél a Dunántúlon várhatóan csütörtök estétől mérséklődik. Pénteken napközben egyre több helyen szűnik meg a csapadék, de elszórtan kisebb hóesésekre a következő napokban is számítani lehet.