Gyors olvadással hoz veszélyeket a tavasz

Vágólapra másolva!
A következő néhány napban hirtelen enyhülés várható, amely kiterjedt területeken belvizet, folyóinkon árvizeket okoz.
Vágólapra másolva!

Az előttünk álló héten jelentős időjárás-változás következik be. A hirtelen enyhülés hatására kedden és szerdán inkább még csak síkvidékeken és az alacsonyabban fekvő területeken, csütörtöktől azonban 2000 méter tengerszint feletti magasság alatt a hegyekben is intenzív olvadás veszi kezdetét.

A gyors hóolvadás jelentős veszélyeket, komoly gondokat hordoz magában. Az országban várhatóan jelentős területeket érint majd rendkívüli belvíz. A hideg és szokatlanul csapadékos tél miatt vastag hótakaró alakult ki főleg a Dunántúlon és az északi országrészben. A hóréteg vastagsága általában 15-30 cm-es, de helyenként meghaladja a fél métert is. A veszélyt az okozza, hogy a gyorsan bekövetkező olvadás hatására a keletkező olvadék víz az átfagyott és telített felső talajrétegbe nem tud beszivárogni. Így az összegyűlő vízmennyiség a felszínen terül szét, elárasztva az értékes termőterületeket.

Az állóvizeinken kialakult jégréteg az enyhülés miatt meggyengül, sportolásra a továbbiakban nem alkalmas, sőt arra lépni tilos, életveszélyes!

A hét második felétől a környező hegyekben szintén megindul az olvadás, és a vízgyűjtő területeken a télen lehullott, hó formájában tárolódó csapadék egyre gyorsabb ütemben jut vissza folyóinkba. Ráadásul az előrejelzések szerint az látszik a legvalószínűbbnek, hogy csütörtökön és pénteken további kiadós esőre számíthatunk a Kárpát-medencében. A tapasztalat szerint a legsúlyosabb árvizek éppen ilyen körülmények között alakulnak ki.

Az áradások leginkább a Tiszát és mellékfolyóit, a Körösöket, a Berettyót, a Túrt, a Szamost, a Krasznát, a Sajót, és a Bodrogot, valamint a Hernádot érinthetik.