Hétvégén ugrásszerűen megnőhet a belvízveszély

Vágólapra másolva!
Véget ért a kemény téli időjárás: a hétvégén a déli országrészben többfelé 10 foknál is melegebbet mérhetünk majd. Az elmúlt hetekben lehullott hó gyorsan olvad, és az olvadásra péntektől az eső is rásegít. Hétvégén ugrásszerűen megnőhet a belvízveszély.
Vágólapra másolva!

Már csütörtökön is borongós, lehangoló időnk lesz, de csapadékra ekkor még csak elszórtan kell számítani. A délies széllel egyre enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, napról-napra emelkedik a hőmérséklet.

Búcsút inthetünk a télnek, hisz a hétvégén a déli országrészben többfelé mérhetünk már 10 fok feletti csúcshőmérsékleteket. Az enyhülésnek köszönhetően az elmúlt hetekben lehullott hó nemcsak a síkvidéken, hanem a hegyekben is olvadásnak indul. A hideg és szokatlanul csapadékos tél miatt vastag hótakaró alakult ki főleg a Dunántúlon és az északi országrészben.


Nem tud elszivárogni az elolvadt hó

A hóréteg vastagsága általában 15-30 centiméter volt, de helyenként meghaladta a fél métert is. A gyorsan bekövetkező olvadás hatására keletkezett olvadékvíz nem tud beszivárogni az átfagyott, telített felső talajrétegbe, így az összegyűlő vízmennyiség a felszínen terül szét, elárasztva az értékes termőterületeket.

Az időjárás a hétvégén tovább súlyosbíthatja az ár- és belvízhelyzetet, hiszen csütörtöktől egyre többfelé várható eső, pénteken már országosan intenzív esőzésre számíthatunk. A csapadékos időjárás még szombaton is megmarad, csak az esti óráktól kezd el nyugat felől felszakadozni a felhőzet. A hétvégén helyenként 10-15 milliméter csapadék is lehullhat - eleinte főként eső, szombaton már részben havas eső formájában.

A vízügyi szakemberek szerint nagyobb folyóinkon, a Dunán és a Tiszán nem várható nagyobb árhullám, de a Tisza mellékfolyóin, a Körösökön, a Berettyón, a Túron, a Szamoson, a Krasznán, a Sajón, a Bodrogon és a Hernádon levonulhat egy kisebb árhullám. A kisebb patakok mentén élők is áradásokra készülhetnek. A nagyobb prblémát azonban a belvíz jelentheti az erős olvadás és a nagy mennyiségű eső együttes hatására.