Lemondott az ENSZ klímavédelmi főfelelőse

Vágólapra másolva!
Bejelentette lemondását csütörtökön Yvo de Boer, az ENSZ klímaváltozási ügyekért felelős vezetője. A holland szakember az üzleti életben, a KPMG nemzetközi tanácsadó cégnél folytatja pályafutását.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves holland szakember az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) főtitkáraként 2006 óta irányította az éghajlatváltozás elleni küzdelem összehangolását célzó új nemzetközi szerződés előkészítését.

A 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyv utódának szánt megállapodást a tavaly decemberben tartott koppenhágai ENSZ-klímakonferencián nem sikerült tető alá hozni, és az ENSZ-ben köztudott, hogy ez de Boert nagy csalódottsággal töltötte el. A klímaügyi főfelelős viszont cáfolta az amerikai AP hírügynökségnek, hogy a koppenhágai kudarc okozta frusztráció miatt távozna most. "Koppenhága nem lett az, mint aminek reméltem, de úgy hiszem, a tárgyalások meglehetősen biztos alapot szolgáltatnak a klímaváltozás kihívásainak globális megválaszolására" - nyilatkozta a hírügynökségnek.

Yvo de Boer július 1-jei hatállyal távozik posztjáról. Pályafutását a KPMG nemzetközi tanácsadó cégnél folytatja. "Nehéz döntés volt, de azt hiszem, eljött az új kihívások ideje" - idézi az UNFCCC közleménye Yvo de Boert, aki hangsúlyozta: továbbra is az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlődés ügyét kívánja szolgálni, ám ezentúl a magángazdasággal és a tudományos szférával együttműködve.

De Boer szerint a koppenhágai konferencián megmutatkozott elköteleződés az alacsony károsanyag-kibocsátású világ megteremtése mellett "elsöprő erejű, és új partneri kapcsolatok kiépítését követeli az üzleti szférával. Most lehetőség nyílt arra, hogy segítsek ebben" - idézi az UNFCCC közleménye a lemondott vezetőt.