Orvosmeteorológia - kezdődik a tavaszi fáradékonyság

Vágólapra másolva!
Az egész hetes kora tavaszi idő a jó kedélyállapot mellett a tavaszi fáradékonyság gyűjtőnévvel nevezett jelenség együttest is elhozhatja. Vitaminhiányos állapot, az immunrendszer kisebb mértékű gyengülése, a reflexek tompulását élheti át a szervezet. Megfelelő táplálkozás és óvatos öltözködés tompítja, vagy akár meg is szünteti a tüneteket.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint kedden melegfronti hatás érvényesül, szerdán és csütörtökön azonban nincs számottevő fronthatás.

Kedden jobbára erősen felhős lesz az ég, sokfelé számíthatunk esőre, helyenként kiadós mennyiség sem kizárt. A jobbára 5 és 10 fok közötti hőmérséklet a magas páratartalommal párosítva sajnos a kórokozók számára kedvező környezetet biztosít. A növekvő hőmérséklet ugyanakkor javítja kedélyállapotunkat is, de a feldobott hangulat a tavaszi fáradtsággal is párosul. A jelzős szerkezet arra utal, hogy a tél végén az immunrendszer állapota éves minimumára csökken, az erősödés még nem kezdődik el, miközben a hagyományos élelmiszerek vitamintartalma a hosszú tárolás miatt viszonylag alacsony. Mindezek hatására vitaminhiány léphet fel, fáradékonyság jelentkezhet, a reflexek tompulnak.

Ilyenkor különösen fontos a változatos, lehetőleg vitamindús étkezés, táplálékkiegészítők fogyasztása is indokolt. A zsíros ételek tovább terhelhetik a szervezetet, a mértékletességre nagy hangsúlyt kell tenni. Az öltözködés változtatása lassú legyen, az tavaszi hangulatban előforduló alulöltözöttség gyors megfázáshoz vezethet.

Szerdán és csütörtökön számottevő fronthatás nem várható, több-kevesebb időre mindenütt kisüt a nap. A kedélyállapot tovább javul, ugyanakkor a reflexek tompulása várható. A közlekedésre is hatással van kora tavasz: a megnövekedett reakció idő miatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.