Súlyosbíthatja a belvízhelyzetet a pénteki országos esőzés

Vágólapra másolva!
Több helyen átlépheti az elsőfokú készültségnek megfelelő szintet a vízállás a Tiszán és mellékfolyóin; a Sajón a harmadfokú szint sem kizárt. A belvízhelyzet továbbra is súlyos, a Körösök vidékén több mint 16 ezer hektár van víz alatt, ráadásul pénteken ismét jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.  
Vágólapra másolva!

Árvíz a Tiszán és mellékfolyóin

Szerda délután az ország nagy részén továbbra is erősen felhős, borult lesz az ég, újabb eső, zápor elsősorban a középső és keleti országrészben alakul ki. Pénteken újabb csapadékzóna éri el az országot. Sokfelé, az ország nagy részén várható eső, helyenként 20 mm-t meghaladó mennyiség eshet, ami fokozza a folyók áradását és súlyosbítja a belvízhelyzetet.

A vízállás emelkedésére számíthatunk a Bodrogon és a Sajón: az előbbi az első fokozatú, az utóbbi akár a harmadik fokozatú készültségi szintet is elérheti a hétvégére. Sajópüspökinél a jelenlegihez képest másfél méterrel nőhet a víz szintje.

Az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatása szerint a Tisza elérte Tokaj közelében az elsőfokú árvízvédelmi készültségnek megfelelő szintet, de várhatóan a következő napokban csökken a vízállás. Tiszapalkonya és Kisköre között átlag fél méterrel emelkedik a vízszint a hétvégéig, és elérheti az elsőfokú készültséget. Szolnoknál, valamint Szegednél is várható az első fokozat átlépése a hétvégére, a két város közötti szakaszon másfél-két métert nőhet a folyó szintje.

Összesen 148 kilométernyi hosszon van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körösön, valamint a Berettyón, tájékoztat a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a hidrometeorológiai helyzet következményeit ismertetve.

A Duna vízszintjének emelkedése egyelőre nem számottevő. A folyón a vízállás 203 centiméter lesz péntek reggel 6 órakor a fővárosban, és 264 centiméter Mohácsnál az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint (a budapesti árvízi előkészületekről lásd keretes írásunkat). Szentgotthárdnál a Rábán hétvégéig 2 métert nőhet a vízállás, de nem közelíti meg az elsőfokú készültségi szintet sem.


Súlyos a belvízhelyzet

Készültségben van a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság összes belvízvédelmi szakasza . Jelenleg egy szakaszon III. fokú, nyolc szakaszon II. fokú, egy további szakaszon pedig I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, és 23 szivattyútelep üzemelt. Az elöntött terület nagysága 16 ezer 210 hektárra növekedett, a főbefogadókba átemelt vízmennyiség a védelmi periódus kezdetétől - 2010. február 4-től - 16,353 millió köbméterre nőtt. Az egész országban összesen 125 ezer hektárt borít belvíz.

Az Alföld keleti részén egyre nagyobb területet borít el a belvíz. A talaj az ősz óta folyamatosan átlag feletti csapadékmennyiségek miatt teljesen telített. Pénteken újabb csapadékhullás nehezíti a belvíz elleni védelmet. Az Alföld mellett a Dunántúlon is, többek között a Kis-Balaton térségében növekszik napról napra a vízzel borított terület.

4,8 méteres vízállásnál zárják el a csatornazsilipeket Budapesten

Felkészült a hóolvadást követő esetleges dunai árvízre a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM). Budapesten az árvízvédelmi feladatokat a FCSM látja el 1946 óta. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre.

A feladat: meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz elvezetését. A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, ha pedig a folyó kilépne a medréből, akkor 90 kilométernyi úgynevezett fővédvonal védi Budapestet - informál az MTI.

A Duna 3,5 méteres szintjénél már meg kell kezdeni az átemelőtelepek árvízi üzemmódra való átállítását, a 4,8 méteres magassághoz közeledve meg kell kezdeni a csatornazsilipek lezárását. Árvíz idején az átemelő telepeket megerősített figyelőszolgálattal ellenőrzik. Az árvízvédelmi rendszer karbantartása egész éven át tart, mert a földműveket, az ezeket borító gyeptakarót, valamint a parti burkolatokat folyamatosan gondozni kell. A védműveken jelentős számban találhatók különféle áttörések, amelyeken valamilyen közművet vezetnek át. Ezek közül a csapadékvíz-csatornák dunai kiömlőinek elzárószerkezeteit kell rendszeresen karbantartania a cégnek.