Vágólapra másolva!
Egy orkánciklon vonult át vasárnap a kontinens délnyugati és nyugati részén. Vasárnap reggel Franciaországban síkvidéken helyenként 130 km/óránál is erősebb széllökéseket mértek, a hegyvidékeken pedig a legnagyobb széllökés elérte a 180 km/órát. Sajnos 30-nál is több ember vesztette életét. Délután a vihar tovább vonult Németország felé, és ott okozott újabb pusztításokat.
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnalban Portugáliában ért partot a Xynthia névre keresztelt orkánciklon. Párizsban reggel hétkor 100 km/órás széllökéseket mértek, 70 repülőjárat fel- illetve leszállását kellett elhalasztani, Franciaország egyes részein pedig még síkvidéken is előfordult 130 km/órás szél. A hegyekben még ennél is erősebb volt a vihar. Sajnos a szélsőséges idő legkevesebb 50 halálos áldozatot követelt, sok házról egyszerűen lefújta a tetőt a szél, máshol pedig a gyors áradások okozták a katasztrófát. A mérsékelt övi ciklonok néhány ezer kilométeres átmérőjű légköri képződmények, amelyeknek középpontjában alacsony a légnyomás, a csapadékképződést elősegítő lassú feláramlás jellemzi, és benne az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes szélirány tapasztalható. Orkánciklonról akkor beszélünk, ha a ciklon hatására a felszín közelében 120 km/óránál erősebb széllökés jön létre.

Napközben a ciklon északkeleti irányba haladt tovább, és Németországban okozott újabb pusztításokat. A Harz-hegységben a legnagyobb széllökés elérte a 180 km/órát. Németországban is gyakran volt áramkimaradás, a légi és vasúti közlekedés is akadozott.

Magyarországot csak mérsékelten érinti a ciklon, többek között a reggeli déli megyékben előforduló esőzések köszönhetők neki, illetve az északi megyékben napközben megerősödő szél jelzi, hogy minimális szinte érinti a légörvény a Kárpát-medencét.