Megtizedeli a kávéültetvényeket a klímaváltozás

Hamarosan odáig vezethet az átlaghőmérséklet emelkedése, hogy a kávétermelők nem lesznek képesek fedezni a kávé iránt rohamosan növekvő keresletet.

 

A világ kávétermelői egyre több problémával kénytelenek szembesülni a globális felmelegedés miatt. A nemzetközi kávészervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. "Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire" - közölte a szervezet elnöke, Néstor Osorio a guatemalavárosi nemzetközi kávékonferencián.

 

A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában. Az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat (Coffea arabica) manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel termelik. Az arabica számít a jobb alapanyagnak, de a robustánál kényesebb: igényli az egyenletes csapadékmennyiséget, a 15-24 Celsius fok közötti hőmérsékletet és a termékeny talajt. Ezt így együtt csak trópusi területeken lehet biztosítani, 900 méteres magasság fölött. További fontos szempont, hogy az arabica kávé cserje csak ebben a magasságban képes szaporodni.

 

Forrás: AFP

 

Egyre több kávét isznak a földlakók (az AFP felvételén egy manilai ültetvény tulajdonosa
kósolja a frissen pörkölt termést)

 

Az OIC becslései szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet. A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt.

 

Kolumbia termése tavaly 35 százalékkal esett vissza, El Salvador és Costa Rica pedig még nem heverte ki a 2000 és 2005 közötti 50 százalékos terméscsökkenés következményeit. A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban. 2009 októbere és 2010 januárja között Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság 5,6 millió 60 kilós zsák kávét exportált.

 

A péntek óta tartó guatemalavárosi 3. nemzetközi kávékonferencián több mint 1100 szakértő, termelő, kereskedő jelent meg 77 országból a kávéipar jövőjének megvitatására. Az első ilyen konferenciának London, a másodiknak a brazíliai Salvador adott otthont.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK