Uborkaszezon a tornádók hazájában

Vágólapra másolva!
Február hónapban egyetlen tornádót sem figyeltek meg az USA-ban. Ez rendkívül szokatlan, mert a pusztítást okozó tornádók átlagos száma rendszerint havi 20 fölött alakul az év eleji időszakban is, amikor még viszonylag kevés ilyen időjárási jelenség képződik.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi 60 év alatt először fordult elő olyan hónap, amikor egyetlen tornádót sem észleltek az Egyesült Államok területén. Pedig február hónapban átlagosan 22 olyan tornádót lehet megfigyelni az közép-nyugati területek síkságain, melyeknél a tornádó tölcsérének alsó része a talajt is eléri.

Tornádók akkor alakulnak ki az USA-ban, amikor az északnyugaton felhalmozódott hideg légtömeg keveredik a dél, délkelet felől, a Mexikói-öböl térségéből érkező meleg, nedves trópusi levegővel. A keveredés során heves zivatarcellák képződnek, amelyeket jégeső, rendkívül intenzív szél kísér, és a cellában számos esetben forgó felhőtölcsér is megjelenik. A meteorológusok akkor beszélnek tornádóról, ha a felhőtölcsér alsó része eléri a talajt.

A tornádók az egyik legpusztítóbb időjárási jelenségek. Középpontjukban akár az óránkénti 400 km-t meghaladó szelek is tombolhatnak.

A tornádók kialakulására döntő befolyással bír a magasabb légrétegekben uralkodó ún. futóáramlás. Ez a poláris és a mérsékelt szélességek légtömegeinek határán kialakuló, rendszerin 5-10 km magasságban uralkodó, gyakorlatilag az egész Földet körülvevő igen erős nyugati szél. A futóáramlás környezetében igen gyakoriak a tornádók.

Idén februárban azonban a futóáramlás szokatlanul délre, az északi szélesség 30-dik foka környékére helyeződött át, lehetőséget adva a hideg levegő észak felőli folyamatos beáramlásának. Ugyanakkor megakadályozta a meleg légtömegek észak felé haladását.

A tornádók erősségét az 5 fokozatú Fujita-skálán szokás mérni, amelyet nem a tornádóban uralkodó legerősebb szélerősség, hanem a tornádó által okozott pusztítás alapján állapítottak meg. A legkisebb károkat okozó tornádó 1-es, a legerősebb 5-ös fokozatú. Egy viszonylag gyenge tornádó is okozhat 5-ös fokozatú pusztítást, ha sűrűn lakott területen csap le. Ugyanakkor egy óriási tornádót is csak 1-es fokozatúnak tekintenek, ha lakatlan területen vonul át.