Hajnalban mínusz 10 fok alatti fagyra készüljünk

Vágólapra másolva!
Hétfő hajnalban országszerte erős fagyokra számíthatunk, egyes szélvédett, fagyzugos helyenken -10 fokig vagy az alá csökkenhet a hőmérő higanyszála. Az erős fagyok a hét közepéig fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

A télies időjárás folytatódik a jövő héten is, a csúcshőmérséklet több fokkal elmarad az ilyenkor szokásostól, mindössze néhány fokkal emelkedik fagypont fölé. Jelentős változásra egyelőre nem számíthatunk, hiszen a tartós északias áramlással továbbra is hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

Éjszakánként erős fagyokra számíthatunk, hétfőn hajnalban általában -8, -4 fokig csökken a hőmérséklet, az Északi-középhegység derültebb, szélvédett helyein azonban akár -10 fok alá is hűlhet a levegő. Kedd hajnalban hasonlóan fagyos időre számíthatunk, ismét -9, -3 fokig csökken a hőmérséklet. Ez ilyenkor, márciusban egyáltalán nem megszokott, ezek a minimum értékek januárban jellemzők.

Szerdától valamelyest mérséklődik az éjszakai lehűlés, a hőmérséklet minimuma -5 fok körül alakul az országban a hét második felében.

Az kemény éjszakai fagyok veszélyeztethetik a hajléktalanokat, hiszen már bezártak a télen nyitva tartó, a hideg elől menedéket biztosító vasútállomások, így az utcán maradva könnyen kihűlhetnek. A fagyos idő ráadásul fokozott veszélyt jelent a téli hónapok után kimerült szervezet számára.

Az elkövetkező napok időjárásáról itt olvashat.