Orvosmeteorológia: gyengül a koncentráció a melegfront miatt

Vágólapra másolva!
Megérkezik az igazi tavasz, sőt a hét végén már az átlagosnál tíz fokkal melegebb lesz az idő. Bár az enyheség javítja a kedélyállapotot, a folyamatos melegfronti hatás tompíthatja a reflexeket, dekoncentráció léphet fel. A növekvő reflexidő a közlekedés szereplőit fokozott elővigyázatosságra ösztönzi.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint az elkövetkező napokban folyamatos, változó erősségű melegfronti hatás várható.

Csütörtökön délelőtt még sok lesz a felhő, később nyugat felől fokozatosan kiderül az ég. A Dunántúlon a hőmérséklet elérheti a 15 fokot az ilyenkor szokásos 10-11 fok helyett. A tavaszi enyheség feldobottá tesz, ugyanakkor a figyelem tompul, a kellemes közérzet dekoncentrációval párosulhat. A közlekedés szereplőinek különösen figyelembe kell venniük a melegfront élettani hatásait, érdemes valamivel nagyobb követési távolságot tartani, körültekintően vezetni. A szervezet még a tavaszi fáradtság állapotában van, az immunrendszer erősítésére vitamindús, nem túl bőséges étkezés ajánlott, valamint a napos időszakokban is érdemes a szabadban tartózkodni.

Pénteken változóan felhős lesz az ég, de legfeljebb csak az északi, északkeleti megyékben fordul elő kisebb eső. Délen a hőmérséklet ismét eléri, délnyugaton néhol meghaladja a 15 fokot. A légszennyezettség reggel emelkedésnek indul, de még bőven az egészségügyi határérték alatt marad, így nyugodtan sétálhatunk a belvárosokban is.

Szombaton tovább melegszik az idő, a néhány órás napsütést átmeneti felhősödés szakítja meg. A hőmérséklet nagy terülten megközelíti a 20 fokot. A természet beindul, bár még jó 2-3 hét késésben van. A levegőben most tetőzik a mogyoró pollenje, amire szerencsére csak kevesen érzékenyek. A következő hetekben pollenben gazdagabbá válik a levegő.