Héttized fokkal melegedett Ausztrália 50 év alatt

Vágólapra másolva!
Héttized Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet Ausztráliában az utóbbi 50 évben. A növekményt a felmelegedés egyértelmű bizonyítékaként értelmezik kutatók.
Vágólapra másolva!

Egyre "kevesebb hideg nap" figyelhető meg Ausztráliában , a földrésznyi ország éghajlatában végbemenő "hosszantartó tendenciák" ugyanakkor egyértelműek: a hőmérséklet emelkedése az egész országot érintette, és minden évtizedben tapasztalható volt - mondta hétfőn a Nemzetközösség tudományos és ipari kutatási szervezetének (CSIRO) vezetője. A vizsgált időszakban az elmúlt évtized volt a legmelegebb - fűzte hozzá Megan Clark. A kutatás jelentős bizonyíték az éghajlatváltozásra - hangsúlyozták a szakemberek.


Az elmúlt évtized volt a legmelegebb

Az eddigi legforróbb évtizedet 2000 és 2010 között mérték Ausztráliában. Ebben a tíz évben az átlaghőmérséklet 0,48 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961 és 1990 között mért átlag. A gondokat tetézi, hogy a földrésznyi államszövetségben 2009 az eddigi legsúlyosabb bozóttűz, valamint a homokviharok, a csapadékhiány, az áradások és a hőhullámok éve volt.

Az ausztrál meteorológiai szolgálattal közösen készített CSIRO-tanulmány újabb adalék a klímaváltozásról folyó vitákban. Nemrégiben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) került bírálatok középpontjába, amiért pontatlan adatokat közölt jelentésében. Greg Ayers, az ausztrál meteorológiai szolgálat igazgatója ugyanakkor közölte: helyes adatokkal dolgoztak, és büszkék a CSIRO-val közösen készített jelentésre.

Ausztráliában az idén esedékes parlamenti választások előtt fontos téma az éghajlatváltozás ügye. Már csak azért is, mert arányait tekintve az országban a legmagasabb az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás mértéke.