Gyarapodik a pollen a levegőben - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A tavaszi időben beindul a természet, egyre több pollen jelenik meg a levegőben. A tartós melegfronti hatáshoz a szervezet lassan hozzászokik, így a frontális tünetek jelentősen mérséklődnek. A légszennyezettség átmeneti kisebb növekedés után a hétvégén ismét minimális szinten lesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint péntektől vasárnapig gyenge melegfronti hatás érvényesül.

Pénteken a változó felhőzet mellett néhány órára kisüt a nap. Sokfelé megélénkül a szél. Általában kevéssel 15 fok felett tetőzik a hőmérséklet. A melegfront következménye lehet a dekoncentráció, figyelmetlenség, némelyeknél fejfájás. A tartósan hasonló időjárási helyzethez azonban a szervezet képes hozzászokni, így a frontális tünetek napról-napra mérséklődnek, vagy eltűnnek.

A hétvégén kissé változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő várható. A több-kevesebb napsütés mellett átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de csak néhol fordul elő kisebb eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet sokfelé megközelíti a 20 fokot. A természet hirtelen beindult, egy hét múlva már akár behozhatja azt a két hetes késést, amivel a hét elején rendelkezett. Ennek megfelelően egyre több növény pollenje jelenik meg a levegőben. A mogyoró pollenjének légköri koncentrációja - a szokásos március eleje helyett - a napokban tetőzik, szerencsére csak kevesen érzékenyek rá. Megjelent a levegőben a juhar és a nyárfa pollenje is.

A légszennyezettség a péntek reggeli csúcsforgalom idején átmenetileg növekszik, a délután azonban már ismét csökken. Hétvégén tiszta marad a levegő, a belvárosokban is messze az egészségügyi határérték alatt marad.