Trópusi vihar érte el Ausztráliát

Vágólapra másolva!
Ausztrália északkeleti részén erős szél és kiadós esőzés kíséretében érte el a szárazföldet a Paul névre keresztelt trópusi vihar.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán déli medencéjében március 27-én jelent meg a Paul névre keresztelt trópusi vihar. A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar, a megfelelő nedvesség- és energia-utánpótlásnak köszönhetően gyorsan erősödött. Hétfő reggel a Paulban mért átlagos szélsebesség elérte a 111 kilométer/órát, a széllökések pedig megközelítették a 140 kilométer/órát.

A vihar Ausztráli északkeleti csücskénél érte el a szárazföldet. A Paul már érkezése előtt is kiadós esőzéseket okozott a térségben, Nhulunbuy-ban az elmúlt 5 napban 230 milliméter eső esett. A kontinenstől keletre elhelyezkedő kis Groote Eylandt is jócskán kapott a csapadékból. A szigeten található kisebb városok között teljesen megszűnt a közlekedés, ugyanis az esőzés elmosta az utakat. A sziget északnyugati részén elhelyezkedő Alyangula meteorológiai állomásán egyetlen nap alatt 197 milliméter csapadékot regisztráltak, az elmúlt öt napban pedig több mint 360 milliméter eső esett.

Az előrejelzések szerint a Paul a következő napokban a szárazföld belseje felé veszi az útját és néhány nap alatt teljesen leépül.