Orvosmeteorológia - barátságtalan idő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Pénteken még többórás napsütés javít közérzetünket, és segít feltöltődnünk energiával. Szombaton barátságtalanra fordul az idő, több fokkal visszaesik a hőmérséklet, és többfelé kell esőre, záporra számítani. A borongós, hűvös idő vasárnap is folytatódik.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a hétvégén hidegfronti hatás okozhat panaszokat. Lehangoló, esős idő vár ránk a pihenőnapokon, de annak örülhetünk, hogy a csapadékos időben tiszta marad a levegő.

Pénteken gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél fejfájás, ízületi és izomfájdalmak jelentkezhetnek, a régi sebek és műtéti hegek sajoghatnak. Alapvetően kedvezőek lesznek a közelekdési feltételek, de a szembe sütő nap zavaró lehet, ezért érdemes napszemüveget vinni magaddal. Napközben kellemes, 20 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, amit pár fokkal melgebbnek is érezhetünk a tavaszi napsütésben, ezért elegendő lesz egy vékonyabb kabát vagy pulóver. Ez azonban ne tévesszen meg, reggel még csípős lesz az idő.

Szombaton erősödik a hidegfronti hatás, így a vele járó tünetek - fejfájás, szédülés, reumás fájdalmak - is fokozottan jelentkezhetnek. Több fokkal visszaesik a hőmérséklet, amit a szelesebb, esős idő csak fokoz, öltözz melegen, rétegesen. A nyirkos időben az ízületi panaszok tovább rosszabbodnak. Az esernyőre sokfelé lesz szükség. A közlekedők a vizes, csúszós utakon megnövekedett féktávolsággal, záporok környezetében csökkent látásviszonyokkal számoljanak. Helyenként, főként a Kisalföldön erős lesz az oldalszél, ami csökkenti a jármű menetstabilitását. Óvatosan közlekedj! Szabadtéri programoknak sajnos nem kedvez a hétvége. A csapadékos időben azonban továbbra is alacsony marad a légszennyezettség.