Áradások indultak meg a nagy esőzések nyomán - videó

Vágólapra másolva!
Négy nap alatt helyenként másfél havi csapadék zúdult le az ország északi részén. A jégesőket, tornádó-képződményeket okozó időjárás hatására a Sajó és a Bódva is kilépett medréből. A Magas-Tátrában másfél napja intenzíven havazik.
Vágólapra másolva!

Nagy mennyiségű eső, heves zivatarok

Az ország északi részén vasárnap óta helyenként 70 milliméternél is több csapadék, az áprilisi átlagos érték másfélszerese lehullott. A hétfői-keddi folyamatos esőzést követően szerda délután heves záporok alakultak ki jégeső és villámlások kíséretében. Helyenként szupercellák is létrejöttek. A szupercella egy néhányszor tíz kilométeres viharobjektum, amelyben forgó mozgás tapasztalható. Szélsőséges esetben a szupercellákban tornádók jönnek létre.

A zivatarfelhők fejlődését kövesse nyomon az webkamerák által készített videókon, saját videóit, fényképeit küldje el a [email protected] emailcímre!

A sok eső miatt a Sajón harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, a Bódván is gyorsan növekszik a vízszint. A kisebb hegyi patakok is csaknem kiléptek a medrükből, különösen az Északi-középhegység területén.

Csütörtök délelőtt ismét egyre többfelé fordult elő zápor, zivatar, többek között a főváros környékén.

A következő képeket Budapestről az ICI Interaktív Meteorológia egyik webkamerája készítette az egyik zivatar előtt és közben.

Forrás: idojaras.hu

Forrás: idojaras.hu

Az alábbi felvételen az április 14-i jégeső nyomai látszanak Pécs kertvárosában:

Forrás: MTI

A felvételt az MTI Fotó munkatársa, Csondor Attila készítette


Sok hó az Északi-Kárpátokban

Az Alacsony- és Magas-Tátra 1400 méter feletti területein másfél napja intenzíven havazik, helyenként 30-40 centis friss hóréteg keletkezett. Érdekes, hogy az egész elmúlt téli szezonban nem volt ilyen intenzív havazás az Északi-Kárpátokban, sokszor kellett hóágyúzásokkal pótolni a hiányt. A hét végén ez a hómennyiség is olvadásnak indul, így a folyókon megindult árhullám egy-két napot elhúzódhat.

A Csorba-tó csütörtök délben