Fagyveszély a kiskertekben

Vágólapra másolva!
A rendkívül száraz levegő miatt péntek hajnalban az ország északi és keleti részén sajnos fagy sem kizárt. A délnyugati tájakat a felhőzet menti meg a nulla fok alatti hőmérséklettől. A fagyveszélyt mesterséges módon csökkenteni lehet.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalban az előrejelzések szerint az Északi-középhegység völgyeiben, medencéiben, és helyenként a keleti országrészben gyenge fagy várható a standard mérési magasságnak tekinthető két méteres szinten is. Talaj mentén még több helyen lehet fagy. A fagyveszély közvetlen oka a csütörtök hajnali érintő hidegfront, amelynek hatására rendkívül száraz levegő érkezett az országba. Ahol éjszaka nem lesz felhőzet, azaz északon és keleten, ott a száraz levegő naplementét követően igen gyors hűlésnek indul, és sajnos könnyen előfordulhat fagy. A délnyugati megyéket egy frontzóna felhőzete menti meg a veszélyesen alacsony hőmérséklettől.

A fagy különösen veszélyezteti a fák friss hajtását, jelenleg többek között a diófákat fenyegeti károsodás. A fagy mértéke nem lesz erős, a lombkorona szintjében csak kevés helyen csökken -1 fok alá a hőmérséklet, és rövid ideig tart, tehát egy kis szerencsével nagy területet nem fog érinteni. Ilyen határesetben mesterséges úton is lehet küzdeni a fagy ellen.

A leghatékonyabb módszer az esőztető vagy permetező öntözés, amit az öntözőrendszerrel ellátott kertekben lehet leginkább megtenni, hiszen a veszélyt jelentő hajnali kettő és hat óra közötti időszakban kényelmesen csak az előre programozott rendszerek működtetése megoldható.

Egy másik módszer a füstölés, bár azt a szomszédok nem biztos, hogy jó szemmel nézik, és szintén a hajnali órákban kellene végrehajtani. A módszerek akkor hatékonyak, ha az érintett településeken minél többen részt vesznek a megelőzésben. Az egy éjszakás fáradozás megérheti, hiszen a legfrissebb előrejelzések szerint könnyen lehet, hogy őszig újabb fagy már nem is várható.