Eltűnnek a gleccserek az amerikai gleccserparkokból

Vágólapra másolva!
Fokozatosan értelmüket vesztik a gleccserek megóvására létrehozott nemzeti parkok az Egyesült Államokban. A globális átlaghőmérséklet emelkedése nyomán az elmúlt évtizedekben felgyorsult a gleccserek olvadása szerte a Földön. Az Alpoktól a Himaláján át egészen Alaszkáig az apadó jégfolyók a klímaváltozás jól ismert jelképeivé váltak.
Vágólapra másolva!

- Amikor a hőmérséklet emelkedik, a gleccserek olvadnak, ez alapvető fizikai jelenség. Ez a klímaváltozás egyik legegyszerűbb mutatója. Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy értékeljük a gleccserek változásának a mértékét - mondta Eric Rignot, a NASA egyik vezető tudósa, a Kaliforniai Egyetem professzora az amerikai Associated Press (AP) hírügynökségnek.


Alaszkában mérik a legnagyobb gleccserveszteségeket

A Grinnell-gleccser majdnem 90 százalékkal zsugorodott az elmúlt évszázadban a Montana államban lévő Gleccser Nemzeti Parkban, és máshol is ez történt a gleccserparkban - hangsúlyozzák gleccserkutatók. Amikor még 1912-ben a nemzeti parkot kialakították, 100 gleccser volt a területén - mondta Lonnie Thompson, az Ohiói Állami Egyetem professzora. Ma már csak 26 gleccser van ott, és ezek is várhatóan eltűnnek a következő harminc éven belül.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Légifelvétel az olvadó grönlandi gleccserekről Ilulissat mellett, 2007. augusztus 17.

A Muir-gleccser az alaszkai Glacier Bay Nemzeti Parkban van. A legnagyobb gleccserveszteségeket Alaszkában mérték. Gleccserkutatók szerint a különböző időpontokban készült fotók tükrözik a legjobban a végbement változásokat. A Muir-gleccser hét év alatt 8 km-t veszített hosszából.

- Az alaszkai jégfolyók valóban hatalmas mértékben zsugorodnak. Senki nem vitatja a Muir-gleccser olvadását, drámai mértékben olvad vízzé - magyarázta Marco Tedesco, a City College of New York segédprofesszora, hozzátéve, hogy az alaszkai Pedersen-gleccser a másik szemléltető példája a jég masszív visszahúzódásának.

A gleccsertudósok egyetértenek abban, a grönlandi Jakobshavn Isbrae-gleccser jól példázza, mi történik a gleccserekkel. Ennek a jégfolyónak ugyanis hosszabb története van, mint sok másikénak: a rá vonatkozó adatok egészen 1850-ig nyúlnak vissza. A Jakobshavn hosszú ideig lassan húzódott vissza, viszont 2000-től sokkal gyorsabban kezdett zsugorodni. Nemcsak a Jakobshavn, hanem a három legnagyobb grönlandi gleccser is drámai változáson ment át ugyanebben az időszakban - közölte Leigh Stearns, a Kansasi Egyetem segédprofesszora az AP-vel.

Nemcsak Észak-, hanem Dél-Amerikában is gyorsuló ütemben olvadnak a jégfolyók. Lonnie Thompson professzor 1978 óta térképezi fel a perui Qori Kalis-gleccser zsugorodását. - Megfigyelésünk első 15 évében a jégfolyó évi 6 méteres ütemben húzódott vissza, míg a legutóbbi 15 évben átlagosan 60 méterrel évente - hangoztatta. Ez a világ legnagyobb trópusi jégsapkája és a területének körülbelül a 25 százalékát vesztette el azóta, hogy elkezdtük megfigyelni - tette hozzá. Peruban ivóvíz-gondokat okoz a jégsapkák eltűnése.