Orvosmeteorológia - nyárias hangulat, fronthatásokkal

Vágólapra másolva!
Csütörtökön és pénteken igazi nyarat idéző időben lesz részünk, a 26 fokot is eléri a hőmérséklet, és alig lesz felhő az égen. Szombaton már változékonyabb időre van kilátás, záporok, zivatarok is kialakulnak az átlagosnál több fokkal melegebb időben.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az elkövetkező napok száraz időjárása miatt ismét emelkedni kezd a pollenkoncentráció, amit a péntektől megélénkülő szél is elősegít. Fokozódhatnak az allergiás, asztmás tünetek, légzési nehézségek léphetnek fel. Jelenleg a nyár, nyír, fűz, kőris, platán, gyertyán, tölgy, citrus- és tiszafafélék pollenjei vannak nagy számban jelen a levegőben.

Csütörtökön fronthatás nem várható, a napos idő jelentősen javítja a közérzetet. Egyre melegebb időre van kilátás, ezért fordíts figyelmet a folyadékveszteség pótlására. A napsütés egyre erősebb, sokakat csábít napfürdőzésre, de nem árt az óvatosság. Az UV sugárzás eléri a közepes értéket, ezért az érzékeny bőrűeknél már leégés is bekövetkezhet. A levegő alacsony páratartalma miatt könnyen kiszáradhatnak a nyálkahártyák, ezért érdemes lehet mesterségesen párásítani a szoba levegőjét.

Pénteken tovább melegszik a levegő, néhol a 26 fokot is eléri a hőmérséklet. Gyenge melegfronti hatásra számíthatsz, a megszokottnál bágyadtabbnak érezheted magad, alvási zavarokat is tapasztalhatsz. Napközben nyáriasan öltözhetsz. Az idő remek lehetőséget biztosít a szabadtéri programokhoz. Az erős napsütésben jól jön egy kalap vagy kendő, illetve napszemüveg.

Szombaton hideg- és melegfronti hatások is terhelik a szervezetet, ezért fejfájás, vérnyomás ingadozás jelentkezhet, csökken a koncentráló képesség. Változékonyabbra fordul az idő, a nyugati és északi megyékben záporokra, zivatarokra van kilátás, míg máshol folytatódik a jobbára napos, kirándulásra alkalmas idő.

Az időjárás és frontok okozta megterhelést csökkentheted, ha sok friss zöldség és gyümölcs elfogyasztásával növeled az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek bevitelét.