A fülledtség tompítja a reflexeket - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szerdáig marad a meleg, fülledt időjárás, amely fáradékonyságot, álmosságot eredményezhet. A napsütés mellett szórványosan fordul elő zápor, zivatar. A változékonyság következtében a légszennyezettség alacsony szinten marad. A pollenkoncentráció a csapadék által nem érintett déli, délkeleti határszélen meglehetősen magas.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint kedden kettős fronthatás, szerdán gyenge melegfronti, csütörtökön pedig gyenge hidegfronti hatás érvényesül.

Kedden a többórás napsütés mellett főként nyugati és északon növekszik meg időnként a felhőzet, és elsősorban délután fordul elő zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás sem kizárt. Zivatarok idején lehetőleg ne tartózkodjunk nyílt, alacsony növényzettel ellátott területen, ott fokozott a villámcsapás-veszély. A zivataros kifutószél a könnyebb tereptárgyakat könnyen elmozdítja, a faágakat letörheti. A fülledtség csökkenti a koncentrációt, a reflexek tompulnak. Különösen a gépjárművezetők számoljanak a megnövekedett reflexidővel, például tartsanak nagyobb követési távolságot.

Szerdán is hasonló idő várható. A változékonyság miatt a légszennyezettség minimális marad. A pollenkoncentrációt a záporok kimosó hatása átmenetileg csökkentheti, de a csapadékmentes vidékeken, elsősorban délen, délkeleten a pollenek száma magas. Az allergének közül különösen a nyírfa és a platán pollenje van nagy számban jelen a levegőben.

Csütörtökön hidegfront érkezik sokfelé kiadós esővel. A front mögött megszűnik a fülledtség, szervezetünk felfrissül. A pollenkoncentráció a déli megyékben is csökkenhet.