Felére kell csökkenteniük a tévék fogyasztását a gyártóknak

Vágólapra másolva!
A tévékészülékeknek csaknem 50 százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk a korábbi határértékhez képest a május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint, ha a gyártó továbbra is használni akarja a készüléken az Energy Star jól ismert logóját.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala által előírt 4.0-ás energiatakarékossági szabványnak például egy 50 colos (127 centiméteres) képátlójú készülék akkor felel meg, ha bekapcsolt állapotban fogyasztása a 153 kilowattórát nem haladja meg. A korábbi, 3.0-ás szabvány szerint legfeljebb 318 kilowattóra volt a megengedett legnagyobb energiafelhasználás.

Az új feltételek szerint a tévékészülékek a nem teljesen kikapcsolt, azaz a készenléti módban 1 wattnál nem fogyaszthatnak több energiát. Jóllehet az új szabvány léptéke elsőre drasztikusnak tűnhet, az ismertebb gyártók többsége már felkészült a váltásra.

Az Egyesült Államokban árusított műszaki termékeknek egyelőre nem kell megfelelniük az Energy Star előírásainak, kivétel ez alól Kalifornia, ahol 2011-től kezdve csak olyan televíziókat szabad értékesíteni, amelyek eleget tesznek a szigorú energiatakarékossági szabványoknak - tudósít a Yahoo News.

Forrás: MTI

Ennyit fogyasztanak a készülékek "látszólag kikapcsolt", azaz készenléti állapotban

Két év múlva újabb szigorítás következik

További szigorítás 2012 májusától várható, amikortól egy 127 centiméteres képátlójú televízió legfeljebb 108 kilowattórát fogyaszthat, és a 60 colos (152,4 centiméteres) televízió fogyasztása érheti el a - jelenlegi szabványban a 127 centiméteres készülékre előírt - 153 kilowattórás maximumot.

Az Energy Star nemzetközi szabvány, bár eredetileg az amerikai kormányzat dolgozta ki 1992-ben. Az Egyesült Államokon kívül Ausztrália, az Európai Unió, Japán, Kanada, Tajvan és Új-Zéland fogadta el. Az európai piacra szánt termékeket sok esetben a TCO standard szerint sorolják be, mely az energiahatékonyság mellett az ergonómia szempontjából is értékeli az elektronikus berendezéseket. A standard alapja a tizenkét szakszervezetet tömörítő Svéd Szakképzettek Konföderációja, a TCO által kidolgozott besorolási rendszer.