Klímafúrás: egy "pillanat alatt" jegesedett el az Antarktisz

Vágólapra másolva!
Több évig is eltart, amíg a kutatók kiértékelik az Antarktisz közelében végzett tengerfenéki fúrások eredményeit. A mintákból máris kiderült: a földrész alig 400 ezer év alatt jegesedett el. A kutatás segíthet pontosítani a klíma-előrejelző modelleket.
Vágólapra másolva!
Rák jégágyon: fejlett élőlényeket találtak az antarktiszi jég alatt a NASA kutatóihttp://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20100316-uj-felfedezes-kibirja-a-rak-es-a-meduza-az-antarktiszi.htmlSzubtrópusi éghajlat volt az Antarktiszonhttp://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20100312-szubtropusi-eghajlat-volt-az-antarktiszon-53-millio-eve.htmlRosszul jön a pingvineknek az antarktiszi jégkarambolhttp://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20100303-antarktisz-jeghegyutkozes-kevesebb-taplalekhoz-jutnak-a-pingvinek-fokak.htmlTengeráramlatokat változtat meg az óriás antarktiszi jégkarambolhttp://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20100226-antarktisz-jeghegy-utkozes-mertz-gleccser-tengeraramlat.html

Egy nemzetközi kutatócsapat 2010 elején két hónapot töltött a JOIDES Resolution nevű kutatóhajó fedélzetén az antarktiszi Wilkes-föld közelében, hogy tengerfenéki fúrásokat végezzen. (Részletek a kutatásról korábbi cikkünkben olvashatók: Szubtrópusi éghajlat volt az Antarktiszon.)


Pár százezer év elég volt az eljegesedéshez

A 2000 méterrel az óceán feneke alá hatoló fúrások nyomán a tudósok megállapították, hogy a Déli-sark körülbelül 53 millió évvel ezelőtt a mai szubtrópusi éghajlathoz hasonló, meleg klímával rendelkezett. Akkoriban a légköri szén-dioxid-koncentráció a mainak tízszerese volt.
Ezt követően hirtelen, alig 400 ezer év leforgása alatt - egy szempillantás a földtörténetben - az Antarktisz környezete elnyerte mai, jéggel borított formáját. Ebben az időszakban meredeken esett az atmoszféra karbon-koncentrációja, így a hőmérséklet is.

A tudósok a kutatás most következő, várhatóan több évig eltartó laboratóriumi szakaszában azt vizsgálják majd, miként mehetett végbe ilyen hirtelen ez a változás, és hogy mennyire lesz tartós az így kialakult jégréteg a jövőben. Ebben segítségükre lesznek a Déli-sark más vidékein az utóbbi 40 évben végzett hasonló fúrások eredményei is.

Az antarktiszi jégborítás viselkedésének megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tudósok robusztus és hatásos klímaelőrejelző modelleket tudjanak építeni.

Az üledékmintákat összesen öt kilométeres mélységből nyerték. A fúrófejet a kutatócsoport előbb a 4000 méteres mélységben levő tengerfenékre bocsátotta le, majd további ezer méterre fúrtak le. "Lenyűgöző leletekre bukkantunk" - így értékelte a mintákat márciusban a Mercury című lapnak nyilatkozva a kutatókat vezető Henk Brinkhuis holland geológus, az utrechti egyetem pollenelemzéssel foglalkozó professzora a tasmániai Hobart kikötőjében. "Mondjuk úgy, hogy egy olyan történelemkönyvben olvasunk, amelyet valami igazán furcsa nyelven írtak" - magyarázta.