Égessük el a Napban: sci-fi ötletek atomhulladék ellen

Vágólapra másolva!
Közel 500 atomerőmű termel veszélyes, még igen sokáig sugárzó, így állandó kockázatot jelentő hulladékot. Hatékonyabb lenne egyszer és mindenkorra megszabadulni az atomszeméttől. Az ötletek a Napba szórástól a még kísérleti üzemmódban levő fúziós atomreaktorokig szóródnak.
Vágólapra másolva!

Földünkön jelenleg közel 500 atomerőműben keletkezik veszélyes, még igen sokáig sugárzó hulladék, mint ahogy sok egészségügyi, ipari és kutatórészlegben is. Ugyancsak köztudott, hogy a világ jó néhány országában több ezer különféle atomfegyvert (nukleáris töltetet) tárolnak. Csernobil óta indokolt a környezetvédőknek az a félelme, hogy a valamiképp kiszabaduló aktív nukleáris atomhulladék akár a földi életet is elpusztíthatja.

A mélyben, jól záró kőzetrétegek alatti barlangokban történő tárolás sem veszélytelen. (A paksi atomerőműben dolgozó szakemberek alig sugárfertőzött ruházatának a Bátaapáti közeli mélyaknákban tárolását is csak nagy nehezen sikerült megoldani.) Ezért sokan a sugárzó hulladék megsemmisítését javasolják.


A magma sem elég forró hozzá

Az egyik felvetés szerint a radioaktív hulladékot bele kellene szórni a lakott területektől messze működő vulkánok krátereibe, ott aztán a fortyogó lávában megsemmisülne. A kézenfekvő megoldásnak azonban Charlotte Rowe, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium geofizikusa szerint leküzdhetetlen akadályai vannak.

Forrás: AFP

Így tiltakoztak 2009 augusztusában a sugárzó hulladékot termelő atomenergia ellen Berlinben, a brandenburgi kapunál

Az egyik az, hogy még a legforróbb magma sem eléggé forró az uránrudak és az azokat burkoló cirkónium elégetéséhez. Ahhoz egy termonukleáris reakció hőjére, azaz "atombomba" robbanására lenne szükség.

Gátló tényező az is, hogy a fel-le áramló láva visszajuttathatja a felszínre a hulladékot, amelyet aztán egy hirtelen bekövetkező vulkánkitörés kilövellhet a magasba, a légkörbe. Onnan a szelek igen messzire elsodorhatják a radioaktív anyagokat. S akkor nemcsak - mint az izlandi vulkánból - a légi forgalmat megbénító, hanem pusztító sugárzással is terhelt hamu hullana - arról nem is szólva, hogy a távoli vulkánokhoz való szállítás, illetve a kráterbe juttatás is elég kockázatos.

Egy másik javaslat szerint a nukleáris hulladékot - vagy akár a feleslegessé vált, leszerelésre kerülő atombombákat - rakétákkal bele kellene lőni a Napba, mert a csillag forrongó plazmaanyagába csapódva csupán jelentéktelen mértékben befolyásolnák a működését - mintha csak gyufaszálat dobnánk egy lángoló olajkútba. (A Nap felszíni hőmérséklete 5500 kelvin körül van, de a koronában meghaladja a félmillió kelvint.)


A nem szennyező reaktorok egyelőre többet fogyasztanak, mint termelnek

A Nap atomtemetőként való felhasználásával az az alapvető baj, hogy bár kis szondákat már sikerült a csillag közelébe juttatni, sok tíz tonnányi hulladékot odaszállítani képes rakéták még nincsenek. És ha lennének is, egy esetleges baleset - mint amilyen tavaly történt az amerikai űrhivatal karbonfigyelő űrobszervatóriumával, az OCS-vel, amely rakétahiba miatt visszazuhant a tengerbe - pusztító atomhulladékkal fertőzné meg a tengerek és a szárazföldek élővilágát.

Sokkal gazdaságosabb megoldást javasol a Lawrence Livermore (LL) kutatóintézet: az általuk kidolgozott, LIFE rövidítésnevű fúziós reaktor mielőbbi megalkotását. A jelenlegi reaktorokban az uránrudakban atomhasadás révén keletkezik hő, és közben a rudak átalakulnak, például plutóniummá. Ezzel szemben a magfúzión alapuló erőműben az atomok egyesülése gerjesztene százszor akkora hőt, ráadásul úgy, hogy a tervezők számításai szerint a fúzió során keletkező új atomok már nem lennének radioaktívak, így a már "kiégett", és most csak gondok árán tárolható, hulladéknak számító rudak sem.

Az elsősorban fegyverkutatással foglalkozó LL 2009. május 30-án jelentette be, hogy 192 lézersugár összpontosításával tervezik olyan hőmérsékletre felhevíteni a hidrogénatomokat, mint amilyen hő a természetben csak a csillagok magjában fordul elő. Az atomfúzió beindításához közelebb vezető kísérleteket 2010 nyarán tervezik elindítani.

Ezzel együtt valóban működőképes, az áramszolgáltatásban is hasznosítható fúziós reaktor megépítése nem valószínű 2050 előtt. A megvalósításhoz legközelebb az 500 megawattosra tervezett ITER kísérleti reaktor áll a franciaországi Cadarache-ban, amely az Európai Unió, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok, India és Kína közös kutatási projektje. A reaktor megépítése a tervek szerint 2018-ban fejeződik be, és a jelenlegi állás szerint 10 milliárd euróba kerül.