Jégesőt és felhőszakadást hoz estére a zivatarzóna

Vágólapra másolva!
Kora este éri el a délnyugati határszélt az az intenzív zivatarzóna, amely helyenként felhőszakadást, jégesőt és viharos széllökéseket okozhat. A zivatarzóna késő este a fővárost is elérheti.
Vágólapra másolva!

Késő délután, kora este heves zivatarok érkezésére lehet számítani, várhatóan Szlovénia és Horvátország felől. Főként a Dunántúlon alakulhat ki felhőszakadás, kisebb területen jégeső sem kizárt. A zivatarokat viharos erejű széllökések kísérik.

A kora esti órákban kialakuló zivatarok időnként láncba rendeződnek, és a számítások szerint a Dunántúl északi részét, valamint a fővárost is elérhetik.

A zivatarok kitöréséért a térségben az erősödő légköri instabilitás a felelős. Együttesen a gomolyfelhők növekedésének gyorsulásához vezet a légkör alsó részén a többórás napsütésben összegyűlő energia, továbbá az, hogy az ország délnyugati részén kisebb lehűlés megy végbe a magasban a késő délután folyamán.

Amint a zivatarok belépnek az országba, cikkünket folyamatosan frissítjük a legújabb meteorológiai információkkal - addig is térképes előrejelzésünkön lehet követni a csapadék alakulását, a felhőzet mozgásával és a szélviszonyokkal egybekapcsolva.

Ami a szerdai kilátásokat illeti, gyakran lesz erősen felhős, borult az ég, és holnap is többfelé várható záporeső, helyenként heves zivatar. Az intenzív zivatargócokat felhőszakadás, jégeső kísérheti. Megélénkül, zivatarokban viharossá fokozódik a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 24 fok között alakul.

21:00

A csapadékzóna észak felé lassan elhagyja a fővárost. A térségben még gyenge villámtevékenység tapasztalható. Szolnok megyében többfelé esik az eső. További eső, zápor elsősorban északkeleten várható, a zivatarok gyengülnek. Hajnalban a déli határ közelében újra eleredhet az eső.

20:00

A fővárosban elsősorban Budán várható további heves esőzés.

19:30

Délnyugaton gyengült a csapadék- és a villámtevékenyég, miközben a fővárost dél felől egy nagyobb kiterjedésű csapadékzóna érte el. Békéscsaba környékén is zivatar alakult ki.

18:20

A délnyugati megyékben már többfelé esik az eső. Kaposvár környékén zivatartevékenység, és nagy mennyiségű csapadék tapasztalható. A csapadékzóna észak, északkelet felé halad. Emellett a középső országrészben egyes helyeken zivatargócok alakultak ki, melyekből kis területekre korlátozva hirtelen kiadós eső hullhat. Jelenleg Székesfehérvár, Szabadszállás, Szentes, Tiszafüred és Esztergom környékén van jelentősebb zivatartevékenység, ezek lassan észak felé haladnak.