Melegebb az idő Moszkvában, mint Madridban

Vágólapra másolva!
23 fokig melegedett a levegő Moszkvában hétfőn, miközben Madridban 18, Párizsban pedig csupán 16 fokig emelkedett a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Fázhatnak az előszezonban nyaralók: Franciaországban jellemzően 15 fok körül alakult a hőmérséklet csúcsértéke hétfőn, de Spanyolországban is többfelé 20 fok alatt maradt a hőmérséklet. Eközben a kontinens keleti tájain az átlagosnál enyhébb az idő: Oroszországban általában 20 fok fölé melegedett a levegő, de nem volt ritka a 30 fokot megközelítő érték sem. Emiatt Moszkvában 5 fokkal melegebb volt, mint a spanyol fővárosban, és 7 fokkal volt nagyobb a hőmérséklet, mint a francia fővárosban. Moszkvában 23, a spanyol fővárosban 18, Franciaország fővárosában mindössze 16 fok volt hétfőn.

A jelenség oka az, hogy Európa nyugati partvidékét sarkvidéki eredetű légtömegek ostromolják egy Skandinávia térségében elhelyezkedő ciklon áramlási rendszere miatt - így kifejezetten hűvös az idő ezekben a napokban, Svédországtól egészen az Ibériai-félszigetig. A kontinens keleti felén azonban a délies légáramlásnak köszönhetően az átlagosnál enyhébb az idő, és kellemes melegnek lehet örvendeni.

Ez a kettősség a következő napokban is fennmarad, de a hideg légtömegek egyre keletebbre nyomulnak, miközben Nyugat-Európában ismét melegedni kezd az idő. A hétvégén a Kárpát-medencét is elérik a hideg léghullámok, így több fokkal visszaesik a hőmérséklet. 14 napos előrejelzésünk szerint Magyarországon szombattól hétfőig 10 fok lesz a napi minimumhőmérséklet. Szombaton még 21 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála, de vasárnap legtöbb 19, hétfőn maximum 18 Celsius-fokra lehet számítani napközben.