Vágólapra másolva!
Már csak olyan épületek építését engedi 2020-tól az átdolgozás alatt álló, az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós irányelv, amelyeknek a károsanyag-kibocsátása közel nulla. Spórolós épületekkel negyedével lehetne csökkenteni Magyarország energiafüggőségét.
Vágólapra másolva!

A káros anyagokat alig termelő épületek a passzívházak. Az ilyen építmények évente négyzetméterenként 15 kWh energiával - mintegy másfél köbméter földgázzal - fűthetők ki - közölte Debreczy Zoltán, a Magyar Passzívház Szövetség elnöke (MPSZ) a Bautrend szaklap szervezte Passzívház Egyetemen tartott előadásában

A tudás, és az anyagok, eszközök már adottak a meglévő épületek hőfogyasztásának lényeges csökkentéséhez, a támogatási és intézményes kereteket pedig kidolgozta a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) - magyarázta a MPSZ vezetője.


Negyedével lehetne csökkenteni Magyarország energiafüggőségét

Magyarországon a meglévő lakóépületek fajlagos energiaszükséglete meghaladja a 200 kW-ot, és az új házak többsége is még 160 kWh körül fogyaszt évente és négyzetméterenként - mondta az elnök. A meglévő lakásoknál elfogadható, ha 30 kWh lesz felújítás után a fajlagos fogyasztás. Miután az épületek használják fel az energia 40 százalékát, ha itt 60-80 százalék megtakarítást lehetne elérni, már negyedével csökkenne az ország energiafüggősége.

A megalakulás előtt álló új kormány programjából már annyi kiszivárgott, hogy 10-15 év alatt akarja a meglévő 4 millió lakásból az arra alkalmas mintegy 3 milliót energetikailag rendbe tenni. Azt is tudni lehet, hogy a hőszigetelés, az ablakcsere, és a fűtés korszerűsítése együtt kap támogatást, de hogy mennyit és miként, arról nem volt szó.

A MÉASZ viszont kidolgozta a Komplex Épületenergetikai és Klímavédelmi (KÉK) programját. Ez egy pontozásos rendszer lenne, amely aszerint, hogy a felújítás előtti és utáni fogyasztás hogyan viszonyul egymáshoz, legfeljebb 12 pontot lehetne kapni, de további pontok is járnak a felújítás minőségéért. Egy pont fűtött négyzetméterenként 2600 forint vissza nem térítendő támogatással járna a MÉASZ tervei szerint. A lakástulajdonos egy független mentorral állna kapcsolatban, ő mérné fel a házat, intézné a tervezést, a pályázatot, és a kivitelezést is, a végén pedig ő venné át a munkát.