Erős hidegfronti hatás várható holnap - Orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Igen hideg hétvége előtt állunk, sok csapadékkal. A szív- és érrendszeri betegek és az ízületi fájdalmakkal küzdők készüljenek leginkább panaszaik erősödésére.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap már erős hidegfronti hatás várható, élénk, az észak-nyugati országrészben erős széllel. A felhők közül vasárnap sem bújik elő a nap, csendes egész napos esőre lehet készülni. A szabadtéri programoknak nem kedvez az időjárás, aki mégis szabadban tölti a napját, esernyőt, esőkabátot vigyen magával, öltözzön melegen és rétegesen. A nyugat felől átvonuló front több fokos lehűlést hoz, felerősödnek a görcsös panaszok, az epe- és vese betegek számíthatnak a panaszaik felerősödésére, de puffadás, hasi görcsök, emésztési zavarokra is lehet számítani. A hidegfront érzékenyeknél is megjelenhet a fejfájás, fokozott izgatottság, vagy éppen a kábaság, tompultság. A meleg gyógyteák fogyasztása jól fog esni a mai nap. A magas kálium és magnézium tartalmú ételek fogyasztásával lehet enyhíteni a panaszokon.

Hétfőn még érezteti hatását a vasárnap átvonult hidegfront. Erős szél lesz, de délutántól keleten már felszakadozik a felhőzet, és megszűnik a csapadék. A hidegfrontra fokozottan érzékenyek még hétfőn is számolhatnak panaszokkal. Marad a hideg idő, reggel kiskabátra, esernyőre szükségünk lesz. Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, hogy elkerüljük a megfázást.

Kedden nem várható fronthatás, bár eleinte még erős marad a szél, és többfelé várható csapadék. A szélre érzékenyek még számolhatnak panaszaik erősödésével. A csapadékos időnek köszönhetően a légszennyezettség és a levegő pollenszintje alacsony marad.