Melegszik az idő, de továbbra is várható csapadék

Vágólapra másolva!
Ma a rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. A kisebb folyókon már mindenütt megkezdődött az apadás, de a Tiszán csak péntek tájékán várható a tetőzés. Várjuk olvasóink képeit a viharról a foto@ozonenetwork.hu címre!
Vágólapra másolva!

Hétvégére már 20 fok felett

Ma délelőtt többször erősen felhős lesz az ég, főleg északon és keleten számíthatunk elszórtan esőre, záporra. Délután a kevés napsütés mellett az erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható. Élénk, a Kisalföldön időnként erős lesz az északnyugati szél. A délutáni órákban 14, 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken is sok felhő lesz az égen, többfelé kell esőre, záporra, a délutáni órákban zivatarra számítani. Legfeljebb csak rövid napos időszakok várhatók. Élénk, a délutáni órákban erős lesz az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Szombaton délelőtt hosszabb időre is kisüt a nap. Délután a rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan, főként a dunántúlon várható zápor, zivatar. az élénk északnyugati szélben 20, 25 fok várható.


Rekordok után apadás a kis folyókon, a Tisza viszont árad

A rekord magassággal tetőzött folyóinkon, az Ipolyon, Bódván, Taktán, Zagyván és a Sajón csütörtökön folytatódik az apadás. Ugyanakkor a Tiszán még csak most vonul át az árhullám, és a hidrológiai előrejelzések szerint a tetőzés valamikor a hétvégén várható.

Hétvégén helyenként az egész hónapra jellemző csapadékmennyiség kétszerese is lehullott az országon átvonuló mediterrán ciklon miatt. Szombat délutántól hétfő reggelig az ország nagy részén a csapadék mennyisége meghaladta a 60 mm-t, sőt helyenként 150-160 mm hullott. A májusi átlagos csapadékmennyiség egyébként 55-70 milliméter között szokott alakulni Magyarországon.