Ez volt minden idők legmelegebb áprilisa a Földön

Vágólapra másolva!
Minden idők legmelegebb áprilisa volt a 2010-es. A Föld felszíni átlaghőmérséklete elérte a 14,5 Celsius-fokot. A január-áprilisi időszak szintén a valaha mért legmelegebb volt, a globális átlaghőmérséklet 13,3 Celsius-fokra kúszott fel.
Vágólapra másolva!

A szokásosnál jóval melegebb hőmérsékleteket mértek Kanadában, Alaszkában, az Egyesült Államok keleti részén, Ausztráliában, Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában és Oroszország északi részén - közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) helyi idő szerint hétfőn. Az eddigi átlagukhoz képest szokatlanul hideg területek közé tartozott Mongólia, Argentína, az orosz Távol-Kelet, az Egyesült Államok nyugati része és Kína legnagyobb része. A hírt a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden megerősítette.


A sarki jég tizenegyedik éve nem éri el a normális vastagságot

Az ENSZ szakosított intézményei közé tartozó WMO 1880-ig visszamenőleg rendelkezik adatokkal az időjárásra nézve. A jelenlegi rekord messze túlszárnyalja azt a 13,7 Celsius-fokot, mint amennyi volt az áprilisban mért hőmérsékletek átlaga a 20. század folyamán.

Forrás: AFP

Látogatók nézik a Geo-Cosmost, a globálisfelmelegedés-szimulátort a tokiói találmányi múzeumban.
A piros cellák 3 fokos melegedést jeleznek 1990-hez képest

Az El Nino-jelenség - a szél-, a tengerjárás és a levegő hőmérsékletének összjátékában végbemenő zavar - adhat magyarázatot a szokatlan melegre a genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet szerint. A szervezet úgy gondolja, hogy áprilisban gyengült az El Nino, ez pedig jelentősen hozzájárult a trópusi övezetben és az egész világon tapasztalt felmelegedéshez.

A jelentésben megjegyzik azt is, hogy az északi-sarkvidéki jégréteg vastagsága már a tizenegyedik egymást követő áprilisban a "normális" mérték alatt van.