Újabb heves zivatarok jöhetnek kedden

Vágólapra másolva!
Jégeső, felhőszakadás volt hétfő éjszaka és kedd hajnalban , amely Szlovákia felől érte el az országot, és többek között a fővároson is keresztülhaladt. Kedden napközben elsősorban az északi és keleti megyékben várható heves zápor, zivatar, de egy-egy zivatargóc máshol sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Kedden a többórás napsütésben felhalmozódó energia elsősorban északon és keleten okoz délután gyakori záporokat, zivatarokat, hiszen ott továbbra is meglehetősen instabil a légkör. Arrafelé egy-egy felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél.

A hét közepéig tovább melegszik az idő. Nagy magasságban (3000-6000 méter) a meleg levegő különösen a délnyugati-déli megyék felett előresiet, ezáltal csökkenti a csapadékhajlamot, azaz stabilizálja a légkört.

Zivatarok kedden

14:10
Az első zivatarok Sopron és Szombathely között lépték át a nyugati határszélt, majd Veszprém megye felé vették az irányt.

09:30
A főváros térségében záporok, Tatabánya körül és a Kisalföldön helyenként még zivatarok alakultak ki. A zivatar aktivitás a déli órákig átmenetileg gyengül.

Az éjszakai zivatarok kronológiája

4:30

A zivatarok legyengültek, a csapadékzóna kelet felé elhagyja az országot. Egy-egy kisebb hajnali zivatar alakult ki Szegeden, illetve az északnyugati határ közelében. Ma ismét számíthatunk délutáni záporokra, helyenként zivatrokra.

0:20

A második hullám elérte a fővárost is. A villámtevékenység gyengül, de még kiadós záporokra van kilátás a térségben. Ismét zivatar halad el a Velencei-tó mellett. Szlovákiában közben egy harmadik csapadékhullám vonul át, de már jóval gyengébb intenzitással. Az Északi-középhegységben sokfelé esik az eső. Az éjszaka folyamán a záporok, zivatarok kelet, délkelet felé helyeződnek.

23:30

Szolnok térségében még esik az eső, de villámtevékenység már nem tapasztalható. A második hullám elérte az északi határt, Esztergomban alakult ki az első nagyobb zivatar.

23:00

Szlovákiában főként Nyitra térségében tapasztalható erős zivatartevékenység, de a csapadékhullás még nagy területre terjed ki. Közben a hazánkban délkelet felé haladó zivatargócban jelentősen csökkent a villámtevékenység, a csapadékzóna elérte Szolnokot.

Árvízhelyzet

A múlt hétvégi vihar miatt Csehországban és Szlovákiában is több vízfolyás megáradt, ami súlyos károkhoz, helyenként a lakosok kitelepítéséhez vezetett. Azóta sokat apadtak a folyók, patakok. Bár jelen esetben nem várható a korábbihoz hasonló, jelentős mennyiségű csapadék, a ma esti felhőszakadások a kisebb patakok hirtelen megemelkedését eredményezhetik Szlovákia nyugati részén. A zivatargócok gyorsan haladnak, de már az első hullámban is kialakult több helyen felhőszakadás, néhol jégeső. A második hullám is heves záporokkal vonul a térség fölött.

Hazánkban az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint korábban a Tisza vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a Tiszán árhullám vonul le a következő napokban. A hét közepétől több helyen harmadfokú szintre emelkedhet a folyó, Kiskörénél várhatóan 2 nap múlva, Szolnoknál 4 nap múlva érheti el a harmadfokot. Emelkedni fog a Túr és a Sajó vízszintje is. A Bodrogon és a Zagyván még harmadfokú készültség van érvényben, de a vízszint várhatóan csökken. A Hernádon és a Taktán másodfokú a készültség, de itt is csökken a vízállás.

22:00

Kissé csökkent intenzitással a zivatar elhagyta a Duna vonalát és kelet, délkelet felé vette útját. Jelenleg a Jászságban és az Északi-középhegységben esik az eső. Közben a második hullám Szlovákiában elérte Nagyszombatot. Nem kizárt, hogy ebből az éjszaka első felében még hazánkba is eljut egy-egy intenzív zivatargóc. A csapadékzóna viszonylag gyorsan halad, éjfél körül elérheti az északi határt.

Az ország nagy részén még 18, 19 fokot mérnek, de ahol a zivatarok átvonultak, hirtelen több fokot esett a hőmérséklet, csupán 13, 14 fok van.

21:20

A főváros környékén Ferihegy és Biatorbágy közelében tapasztalható intenzív csapadékhullás. Jelentős eső és villámtevékenység alakult ki Gyöngyös térségében. A Velencei-tóhoz is megérkezett a zivatar, másodfokú viharjelzés érvényes. Közben az északi határnál már csökken a felhőzet. A cseh-szlovák határon újabb zivatarok alakultak ki, amik dél felé tartanak, így újabb kiadós zápor érkezhet a Duna szlovákiai mellékfolyóira.

20:30

Budapesttől északra többfelé esik az eső, zivatartevékenység tapasztalható. Balassagyarmat környékén felhőszakadás, jégeső alakult ki. A csapadékzóna elérte a főváros északi szélét. Heves zivatargóc halad Tatabánya közelében. A Pilisben is szakad az eső, a patakok vízszintje kissé megnőhet.

Az esti órákban heves zivatarok alakulhatnak ki a főváros térségében, illetve annak körülbelül 50 km-es körzetében. Egy nagyméretű csapadékzóna közelítette meg hazánkat észak felől, melyből Szlovákiában már felhőszakadás, jégeső is előfordult.

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék gondokat okozhat az árvizes területeken. Budapest térségében sem kizárt, hogy helyenként rövid idő alatt jelentős, 15-20 mm csapadék hullik le. A zivatartevékenységet jégeső, viharos széllökések kísérhetik.

Zivatar a Nagy-Hideg hegyen:

Forrás: [ICI]

Pátyra is megérkezett a csapadékzóna:

Forrás: [ICI]