Heves zivatarok országszerte - a fővárosi rendezvényeket is megzavarhatják

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence térségében elhelyezkedő nedves, labilis légtömegben heves zivatarok képződtek. A délután folyamán intenzív zivatartevékenység várható, jégeső, felhőszakadás is előfordulhat. Cikkünkben folyamatosan követjük a zivatarzóna mozgását. Küldd el zivataros fotóidat a [email protected]!
Vágólapra másolva!

A zivatarzóna mozgása

20:00 Lecsengenek a zivatarok, elvétve fordul elő záporeső.

18:45 Délen és keleten fordulnak elő zivatarok, ugyanakkor a főváros térségében és északkeleten szétterültek a gomolyok, és ezeken a vidékeken elszórtan fordulnak elő záporok.

17:00 Az említett területeken kívül a keleti országrészben is zivatarok fordulnak elő, északkeleten átmenetileg megszűntek a zivatarok, de szlovákia felől újabb csapadékzóna érkezése várható.

15: 45 Komoly zivatarfelhők közelítették meg a főváros térségét, melyek gyorsan tornyosulnak fel a megelőző fél órában. A következő órában a fővárosban is heves zivatarok fordulhatnak elő. A szabadtéri rendezvények szervezői és résztvevői fordítsanak nagy figyelmet az időjárás alakulására.

14:45 A zivatarcellák fokozatosan erősödnek, lassan mozognak délies irányban. Egy-egy új góc is kipattant, de zömmel továbbra is északkeleten és a Duna-Tisza közén fordulnak elő.

Általános időjárási helyzet:

A Kárpát-medencét nedves, meleg, labilis egyensúlyú állapotú légtömeg tölti ki. Ebben a légtömegben a besugárzás hatására magasra törtek a gomolyfelhők, és a déli óráktól elsősorban északkeleten és a középső országrészben alakultak ki intenzív zivatarok.

A kialakult zivatarzóna dél-délnyugat felé mozog, megközelítette a főváros térségét is. A cellák egyre élesebben kirajzolódnak a radaron, ezért a zivatarok erősödésére, vonalba rendeződésére lehet számítani.

A nap további részében heves zivatartevékenység várható, helyenként felhőszakadás (10-20mm hirtelen lehulló csapadék), átmenetileg viharossá fokozódó szél (60-70 km/órás lökések) és jégeső is előfordulhat. A leghevesebb zivatarok kialakulására késő délután, este van a legnagyobb esély. Késő éjjel várható a csapadéktevékenység átmeneti mérséklődése.

A hirtelen lehullott csapadék hatására kisebb patakok kiléphetnek a medrükből, pincék, kertek víz alá kerülhetnek.