Lehangoló idő a jövő hét elején - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A következő napokban erős, helyenként viharos szelek kialakulására lehet számítani, valamint országszerte megnő a csapadékintenzitás is. Csökkenő hőérzetre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn pár fokkal visszaesik majd a levegő hőmérséklete. Több helyen kell erős szélre, esőre számítani, ami rossz hatással lehet az általános hangulatra, valamint csökkenti a hőérzetet is. Hidegfronti hatás várható. Az utakon az erős szél csökkentheti a járművek menetstabilitását, az eső miatt csúszós utak és lecsökkenő látástávolságra kell számítani. A gyalogosan közlekedőknek réteges öltözködés, vízhatlan ruha viselete ajánlott. Aluszékonyság többeknél lehet jellemző, valamint az arra érzékenyeknél a reumás és ízületi panaszok erősödésére is lehet számítani.

Kedden szintén hűvös, barátságtalan időre van kilátás. Országszerte kevés lesz a napsütés és többfelé alakul ki eső, kisebb zápor. Kettősfronti hatásra lehet számítani, ami mind a hideg-, mind a melegfront-érzékenyeket megviselheti. Több helyen várható erős, néhol viharos szél. Ez nem kedvez a gyakori fejfájásban, migrénben szenvedőknek, nekik elsősorban a fokozott folyadékbevitel, és a csökkentett terhelés ajánlott.

Szerdán marad a kettősfronti hatás, azonban egy-két fokkal megnő majd a nappali felmelegedés. A szél többnyire élénk lesz, de több helyen még lehet erős széllökésekre számítani, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását. Sokfelé kell futó záporok kialakulására számítani, így az esernyőre, vagy esőkabátra továbbra is szükség lesz.

A csapadéknak köszönhetően a levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony marad, valamint a pollenkoncentráció is csökken.