Újabb hét életet követelt a Phet trópusi ciklon

Vágólapra másolva!
Vasárnap Pakisztán partjaihoz is megérkezett a május végén kialakult Phet trópusi ciklon, nagy mennyiségű csapadékot és viharos szeleket okozva az ázsiai országban. A viharban sok ház megrongálódott, és a hirtelen áradásokban heten vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

A ciklon (alacsony nyomású légköri képződmény, melyben az örvénylés az óramutató járásával ellentétes) a vasárnap esti órákban érte el a pakisztáni partokat. A vihar 80 kilométer/órás szelekkel érkezett, ami 2-4 méteres hullámokat korbácsolt a part menti területeken. A viharos szelek elvitték a házak tetejét, fákat és villanyoszlopokat csavartak ki. Mintegy 18 millióan maradtak áram nélkül, az áradások hét emberéletet követeltek.

Karacsi városában az órákig tartó esőzés hatására 150 mm csapadék hullott, de korábban a délnyugati partoknál fekvő Gvadar településen 371 mm, míg Jivaniban 208 mm esett.

Az érintett térség igen szegény, így az utak, az épületek és a csatornahálózat már eleve rossz állapotban van, ami különösen sebezhetővé teszi az infrastruktúrát a viharokkal szemben.

A Phet névre keresztelt trópusi ciklon még május 31-én jött létre az Arab-tenger fölött, majd folyamatosan erősödött. A ciklon csúcspontján négyes kategóriájúvá erősödött, vagyis az átlagos szélsebesség meghaladta a 210 km/órát. Később erejéből veszítve, kettes erősségű ciklonként lecsapott Ománra péntek hajnalban - akkor az átlagos szélsebesség elérte a 120 km/órát. Itt tizenhatan vesztették életüket.

Vasárnap aztán mintegy 1100 kilométeres út megtétele után - tovább gyengülve - elérte Pakisztánt is. Ahogy a szárazföld belseje felé halad, tovább veszít majd erejéből, de mielőtt még teljesen feloszlik, Indiát is elérheti. Az előrejelzések szerint kedden még újabb ismétlődő esőkre kell számítani a térségben.