Folytatódik a kánikula, extrém magas az UV sugárzás - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a fülledt meleg idő. Koncentrációs zavarok, fáradtság jelentkezhet. Az UV sugárzás extrém magas, a napszemüveg, fényvédők használata elengedhetetlen. Aki teheti, ne tartózkodjon tartósan a szabadban.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán is marad a kánikulai idő. Gyenge melegfronti hatás érvényesül. A tartós meleg miatt továbbra is veszélyes tartósan a szabadban tartózkodni. A déli órákban extrém magas lesz az UV sugárzás, a kalap sapka, fényvédő krémek használata elengedhetetlen. 11 órától a késő délutáni órákig célszerű fedett helyiségben tartózkodni. A hirtelen jött felmelegedésben gyakrabban alakulnak ki a megfázásos jellegű panaszok, ajánlott az immunrendszer támogatása, a citromos italok kellemes hűsítők ebben a nagy melegben.
A következő napokban is kitart a kánikula, egy-egy zivatar frissítheti fel a levegőt. A por és légszennyezettség közepes, ami az asztmatikus panaszokat erősítheti, az allergiásoknak rossz hír, hogy a fűfélék pollenje az egész ország területén magas koncentrációban van jelen.

Csütörtökön tovább tart a kánikula, csak néhány gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést. A felélénkülő déli szél hűsítően hat, de a szélre érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás. Gyenge melegfronti hatás érvényesül, az erre érzékenyek fejfájást, vérnyomás ingadozást tapasztalhatnak. Erősödhetnek a gyulladással járó panaszok, és a vérzéses kórképek. A tartós meleg kimeríti a szervezetünket, a megfelelő folyadékpótlás mellett iktassunk be naponta többször pihenést. Fontos ilyenkor a megfelelő táplálkozás, a zsíros, fűszeres ételek tovább terhelik a szervezetet, nem javasolt a fogyasztásuk. Részesítsük előnybe a friss saláták, zöldségek fogyasztását.

Pénteken tovább melegszik a levegő, a gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat az arra érzékenyeknek. Erősödhetnek a koncentrációs zavarok, a tartós melegtől fokozott fáradékonyság jelentkezhet. A hét végére akár 40 fok közelében is lehet a hőmérő. A vízparti programoknak kedvez az időjárás, de a magas UV sugárzás káros hatásai ellen fontos a védekezés.

A levegő porszintje és a légszennyezettség közepes. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszt az erre érzékenyeknek.
______________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!