Nemcsak nálunk, az USA-ban is szenvednek a hőségtől

Vágólapra másolva!
Figyelmeztető előrejelzést adtak ki az USA-ban a várható rendkívüli forróság miatt. Az előrejelzések szerint a délnyugati területeken a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 48 fokot is.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli forróság várható az USA délnyugati területein a következő néhány napban.
A figyelmeztetést a leginkább érintett Arizona és Kalifornia államokra vonatkozólag léptették érvénybe, mert az említett országrészekben nagy területen alakul 45 fok közelében hőmérséklet, és helyenként elérheti a 48 fokot is.

Június elején ilyen magas értékeket még sohasem mértek a térségben, ezért új hőmérsékleti rekordok is születhetnek.

Phoenixben, Arizona állam legnagyobb városában is valószínűleg az év legmelegebb hétvégéjére készülnek, mert itt is 45 fok közelében várható a csúcshőmérséklet.

A rendkívüli meleg oka az a magasnyomású légköri képződmény, amely az elmúlt pár napban alakult ki a térségben. A Mexikói-öböl felől ennek áramlási rendszerében jutott a szárazföld fölé a meleg légtömeg, amely a nagyon erős napsütés hatására tovább melegedett. Így jött létre a szokatlan forróság kialakulásához vezető időjárási helyzet.

Az előrejelzések szerint az anticiklon a hétvégétől keleti irányban mozdul el, és ezzel együtt enyhül a nagy meleg a szóban forgó területeken. Ugyanakkor ez azt eredményezi, hogy Texasban és a Mississippi vidékén elterülő síkságra helyeződik át a forró légtömeg, ott okozva rendkívüli forróságot.