Folytatódik a nagy meleg, szervezetünk egyre kimerültebb- orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A kánikula folytatódik. A nagy melegben nehezebben alszunk, fáradtabbak leszünk a nap folyamán, ezért fokozottan figyeljünk a közlekedésben. Növeljük a folyadékbevitelt. Az UV sugárzás is igen magas lesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken tovább melegszik a levegő, gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat az arra érzékenyeknek. Erősödhetnek a koncentrációs zavarok, a tartós melegtől tompaság, fokozott fáradékonyság jelentkezhet. A hét végére akár 40 fok közelében is lehet a hőmérséklet. Marad a kánikulai meleg, a vízparti programoknak kedvez az időjárás, de a magas UV sugárzás káros hatásai ellen fontos a védekezés. A Balaton és a Velencei tó hőmérséklete már alkalmas fürdőzésre.

Szombaton is csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést, marad a kánikulai meleg 30 fok feletti hőmérséklettel. A szervezet fokozott folyadékvesztését pótolni kell, a napi folyadékbevitel minimum a 2,5-3 liter legyen. Továbbra is fokozottan kell figyelni az idősek és a gyermekek folyadékbevitelére, ők könnyebben kiszáradhatnak. A vízpartokon, strandon felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani. Az étkezésben a könnyű ételeket célszerű fogyasztani.

Vasárnap sem enyhül a kánikula. A tartós melegben a szervezetünk egyre hamarabb kimerül, figyeljünk tudatosan a fokozott folyadékbevitelre. A szabadtéri programoknál viseljünk kalapot, fényvédő krémekkel védekezzünk a napszúrás ellen, és mindig legyen nálunk folyadék. Meleg zöldséglevesekkel pótolhatjuk az izzadással elvesztett ásványi sókat. Kerüljük a zsíros, megterhelő ételek fogyasztását.

A levegő porszintje közepes, a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszokat, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyeknek számíthatnak a tüneteik erősödésére.
______________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!