Vágólapra másolva!
Étkezéssel jutalmazza minden olyan vendégét egy dániai hotel, aki hajlandó egy generátorra kötött bicikli segítségével elektromosságot termelni a szállodának.
Vágólapra másolva!

A koppenhágai városközponttól tizenöt percre lévő Crowne Plaza Hotel két legyet üt egy csapásra egyedülálló biciklis áramtermelő ötletével: a kerekezés egyrészt jót tesz a vendégek egészségének, másrészt ökolábnyomukat is csökkenti.

A vállalkozó szellemű vendégeknek legalább 10 kWh elektromosságot kell összetekerniük ahhoz, hogy cserébe megkapják az ingyenes ebédre jogosító utalványt.

Ezt az energiamennyiséget egy átlagos testalkatú és átlagos formában lévő ember nagyjából nem több, mint tizenöt percnyi kerekezéssel képes előállítani - de sportosabb formában lévők akár fele ennyi idő alatt is teljesíthetik. Ennél több energiát nem kell megtermelnie egy vendégnek, ez az energiamennyiség bőven elég ahhoz, hogy megkapja az érte járó jutalomebédet.

Forrás: AFP

Koppenhágában elemükben érezhetik magukat a biciklisek (a fotó Nyhavn régi kitötőjében készült)

A koncepció szerint a szobakerékpárokhoz rögzített generátorok által termelt áram olyan akkumulátorba kerülne, mellyel a szobákban akár egy televíziót, akár egy légkondicionáló berendezést lehetne árammal ellátni - bár a négycsillagos hotel esetében a bicikliken megtermelt áram az épület központi energiahálózatába kerül.


Ilyen, amikor áramot termel a konditerem

A biciklizni hajlandó vendégek egy huszonhat eurós, azaz több mint hétezer forintos étkezési utalványt kapnak, amint összekerekezték az előirányzott 10 kWh elektromosságot. A 366 szobás szálloda halljában felállított biciklikhez iPhone okostelefonokat csatlakoztattak, ezek segítségével mérik a hotel számára előállított elektromos áram mennyiségét.

Az elegáns szálló vendégei között általában meglehetősen sok az olyan üzletember, aki egyébként is szívesen keresi fel tartózkodása ideje alatt a hotel konditermét - az ötletet éppen ez ihlette. A jövőben némi bővítéssel akár egy egész fitneszteremnyi vendég termelhetné meg minden egyes edzés alkalmával az épületet üzemeltető energiát.

Az emberi erővel hajtott biciklis generátoron kívül a Crowne Plaza hotel további fenntartható energiaforrásokat is kihasznál: a szálloda tetejét például napelemek borítják. A tervek szerint júniustól a kerekező vendégek csapatmunkában a napelemek teljesítményével is versenybe szállhatnak, hogy kiderüljön, vajon az emberi vagy a napenergia fedez-e nagyobb részt a szálloda teljes energiaszükségletéből.

A biciklis főváros új divatot indíthat

Nem véletlen, hogy a koppenhágai hotel éppen a kerékpáros energiatermelést választotta környezetvédelmi elkötelezettségének szimbólumául. A dán főváros a biciklis kultúra fellegváraként van számon tartva, Európa leghosszabb és legjobban kiépített kerékpárútjaival rendelkezik: a bicikli a zöld Koppenhága jelképévé vált az utóbbi években.

Koppenhága lakosainak mintegy 36 százaléka minden nap két keréken indul munkába, ez az arány világszinten is az egyik legmagasabbnak számít.

Az ingyenebéd lehetősége kizárólag a szállóvendégek számára adott, így egyelőre még senki nem ugorhat be egy tizenöt perces kerekezésre a Crowne Plaza hotelbe, amikor csak megéhezik, de a példát a jövőben talán éttermek is követik majd.

A világon egyedülálló biciklis áramtermelő programot idén április végén indították be, és legalább 2011 áprilisáig tervezik futtatni. Ha az egyéves tesztelés során a program sikeresnek bizonyul, a Crowne Plaza szállodalánc azt ígéri, jövő tavasztól kiterjeszti az akciót mind a huszonegy, az Egyesült Királyságban működtetett hoteljére is.