Viharos szelet mérnek nyugaton

Vágólapra másolva!
A viharossá fokozódó északi szél teszi barátságtalanabbá az időjárást a nyugati megyékben. Hazánk időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, így az országban többfelé kell esőre, záporra, helyenként heves zivatarra is számítani. Cikkünket folyamatosan frissítjük.
Vágólapra másolva!

Viharos szél a Dunántúlon

12:00

A Balaton térségében még mindig nagyon erős a szél, a legerősebb széllökések 70-80 kilométer körül alakulnak. Az erős szél mellett a csapadék is rontja a hőérzetet, a középső országrészben 12, 14 fok körüli értékeket mérünk. A nyugati határszél közelében, ahol szárazabb az idő a levegő is melegebb, ott 18, 20 fokot mérünk.

9:30

A nyugati megyékben továbbra is sokfelé mérünk erős, viharos széllökéseket. Fertőszentmiklósi műszerünk az elmúlt fél órában 70 kilométer/órás széllökéseket regisztrált. Az ország középső megyéiben sokfelé esik az eső és hűvös az idő, a hőmérséklet 15 fok körül alakul. A nyugati és keleti megyékben szárazabb az idő, helyenként a nap is előbújik.

06:45

A Balaton környékén a széllökések elérik a 90 km/h-t. Ma többfelé számíthatunk viharos széllökésekre, délután keleten zivatar is kialakulhat.


Hétfő:

21:15

A Dunántúlon többfelé fúj erős-viharos szél, a széllökések a Balatonnál helyenként elérik a 80 km/h-t. Az elkövetkező egy-két órában északkeleten még számíthatunk zivatar kialakulására.

20:10

A Balatonnál, a Bakonyban, a Kisalföldön továbbra is kialakulnak viharos széllökések. Az ország délkeleti, illetve keleti tájain az intenzív záporokat dörgés, villámlás kíséri.

19:00

A Dunántúlon többfelé viharos széllökéseket mérhetnek, a legerősebb széllökések 60-80 km/h között alakulnak. Zivatarok jelenleg a délkeleti országrészben okoznak helyenként kiadós csapadékot. Az este folyamán keleten még várhatóak zivatarok, majd az éjszakai órákban gyengül az intenzitásuk.

17:40

Továbbra is a déli és délkeleti megyékben alakulnak ki zivatarok, hevességük mérséklődött, de így is kiadós csapadékot okoznak a térségben. Nyugaton egyre nagyobb területen fordul elő viharos széllökés. A Balatonnál is mérnek 70-75 km/h-s értékeket, a másodfokú viharjelzés van érvényben. Az ICI Interaktív meteorológia Tapolcán elhelyezett mérőműszere szerint közel 80 km/h-t ért el a legnagyobb széllökés az elmúlt 20 percben.

16:10

A déli és főleg a délkeleti megyékben helyenként ismét heves zivatarok törtek ki, melyet felhőszakadás, jégeső is kísér. A zivatarok környezetében, illetve nyugaton helyenként viharossá fokozódott a szél,Fertőszentmiklóson időnként már a 70 kilométer/órát is meghaladják a széllökések.

15:00

Főként az ország középső megyéiben fordul elő most többfelé eső, zápor. A délkeleti megyékben zivatarok is kialakulnak. Nyugaton egyre többfelé megerősödik az északi szél, ami tovább csökkenti a hőérzetet. A Dunántúl nyugati részén 15 fok körül alakul a hőmérséklet. A középső megyékben és délkeleten általában 20 fok körüli értékeket mérünk.

14:15

A déli megyékben zivataros az idő, és az országban elszórtan máshol is esik az eső. A nyugati megyékben tovább erősödik a szél, Fertőszentmiklóson már a 60 kilométer/órát is meghaladják a széllökések.

13:00

Fertőszentmiklósi műszerünk az elmúlt 1 órában már 50 kilométer/órát is meghaladó széllökéseket regisztrált, és Balatonfüreden is mértünk már 50 kilométer/órás széllökést. A Dunántúlon többfelé esik az eső is, így nagyon barátságtalan az idő a térségben, a hőmérséklet többfelé még a 14 fokot sem éri el. A keleti és délkeleti megyékben heves záporok, zivatarok vannak, helyenként kiadós mennyiségű, rövid idő alatt 15-20 millimétert meghaladó mennyiségű eső hullik.

12:00

Míg az északkeleti országrészben zivatarok tarkítják az időjárást, a nyugati megyékben az erős szél miatt érzik a valósnál is hidegebbnek az időt. Az ICI Interaktív meteorológia Fertőszentmiklóson elhelyezett mérőműszere szerint a szél a reggeli óráktól folyamatosan erősödik a térségben, és 12 órakor már 43 kilométer/órás széllökéseket mértünk. A Balaton környezetében is megerősödött a légmozgás, a 12 órás mérési eredmények szerint Balatonfüreden is 38 kilométer/órás szél fúj.


Hétfői várható időjárás

A délutáni órákban általában erősen felhős lesz az ég, sokfelé fordul elő eső zápor. A középső és a keleti, északkeleti országrészben felhőszakadás, jégeső kíséretében heves zivatarok is kialakulnak. Helyenként kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás. Gyakran megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél, akár a 90 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak. A Dunántúlon az évszakhoz képest akár 10 fokkal is alacsonyabb értékeket mérhetünk, a nyugati határszél közelében a legmagasabb hőmérséklet a 15 fokot sem éri el. Délkeleten lesz a legmelegebb, ott 24 fokig melegszik a levegő.