Tilos lesz árvízveszélyesen építkezni Franciaországban

Vágólapra másolva!
Újfajta térképet állít össze az árvíz szempontjából "nagyon veszélyes övezetekről" a francia kormány, ahol ezentúl tilos lesz az építkezés. Az államfő állítja: nem lesz kivétel. Délkelet-Franciaországban 25-en haltak meg az özönvízszerű eső okozta áradásokban.
Vágólapra másolva!

A térkép 2011-re készül el, és jelezni fogja az éghajlatváltozás miatti kockázatokat is. Az intézkedés előzménye, hogy a délkelet-franciaországi Var megyében a múlt héten 25-en vesztették életüket az özönvízszerű esőzés okozta áradásokban.

Nicolas Sarkozy államfő hétfőn a legtöbb kárt elszenvedett Draguignanban kijelentette: "Amíg én vagyok az elnök, többet senki nem fog a veszélyes területeken építkezni ... az állam nevében megtiltunk minden építkezést". Az intézkedéssorozatot és az árvízi térkép elkészítésének tervét a francia környezetvédelmi államtitkár, Chantal Jouanno jelentette be kedden egy rádióinterjúban.


Nem vették figyelembe eddig a klímaváltozás kockázatait

Három hónappal a Nyugat-Európában végigsöprő Xynthia nevű szélvihar után Sarkozy leszögezte, hogy az új szabályozás alól nem lesz semmilyen kivétel. Márciusban ugyanis óriási tiltakozást váltott ki, amikor az árterekre épült több ezer lakóház lebontásáról és a lakók elköltöztetéséről döntött az illetékes hatóság. (A Xynthia legsúlyosabban Franciaországot sújtotta, három hónapja 53-an vesztették életüket az Atlanti-óceán partjainál.)

Forrás: AFP

Takarítják a romokat Dél-Franciaországban az árvíz után

A környezetvédelmi államtitkár tájékoztatása szerint Franciaországban eddig is létezett megelőzési terv, de az alábecsülte a kockázatokat és nem vette figyelembe az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó veszélyeket, mint például a felszíni vízlefolyásokat, amelyek növelik az árvizek lehetőségét. Draguignanban ez a jelenség okozta, hogy a vízmennyiség nagyon gyorsan megemelkedett a környékbeli folyókban és patakokban, amelyek az esőzés következtében aztán megáradtak - tette hozzá az államtitkár.

A múlt héten Var megyében víz alá került mind a 22 települést természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a francia kormány illetékes tárcaközi bizottsága, az erről szóló rendelet kedden jelent meg a hivatalos közlönyben. Ennek értelmében a károsultaknak a biztosítók sürgősséggel megkezdhetik a természeti katasztrófa okozta károkért járó kártérítések kifizetését.