Nehézfémek mérgezik az ámbrásceteket

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb nehézfém-értékeket állapítottak meg amerikai kutatók ámbrásceteknél. Vastartalmú ürülékük viszont hozzájárul a klímaváltozás mérsékléséhez.
Vágólapra másolva!

A kutatók öt éven át csaknem ezer ámbráscettől vettek szövetmintát. A tengeri emlősökben mért kadmium, alumínium, króm, ólom, ezüst, higany és titán mennyisége jócskán meghaladta a valaha rögzített legmagasabb szintet. Az elemzésből kiderült, hogy a környezetszennyezés elérte a Föld legtávolabbi szegleteit is - magyarázta Roger Payne biológus, a vizsgálatot végző Ocean Alliance szervezet alapítója és elnöke.

A mért értékek egészségügyi kockázatot jelentenek nem csupán a tengerlakók, de az azokat elfogyasztó ember számára is. A szennyezés az északi sarkvidéktől az egyenlítőig minden területet érint. A tengerek szennyezése veszélyezteti az élelmezést, hiszen beszennyeződhetnek a halállományok, amelyek egymilliárd ember étrendjének állati fehérjéit biztosítják.


A bálnaürülék fékezi az üvegházhatást

Egy másik, az óriás ámbráscetekkel foglalkozó kutatás nyomán kiderült, hogy a bálnák ürüléke semlegesíti évente 40 ezer autó üvegházhatású gáz kibocsátását. A kutatást ausztrál biológusok végezték.

A húszméteresre is megnövő tengeri emlősök eddig az üvegházhatás fokozójának számítottak, mivel nagy mennyiségű széndioxidot lélegeznek ki. Több ausztrál intézmény biológusainak mostani számításai szerint azonban a becsült 12 ezer ámbráscet mindegyike évente ötven tonna vasat bocsát a déli óceánokba, miután megemésztette az általa elfogyasztott halakat és tintahalakat.

A vas fontos tápanyag a tengerfelszíni plankton számára. A parányi algák széndioxidot vonnak el a légkörből. A kibocsátott trágya révén a cetek évente 400 ezer tonna üvegházhatású gáz lebontásához járulnak hozzá, és ez kétszer annyi, mint amennyit kilélegeznek - írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban. 200 ezer tonna szén-dioxid csaknem negyvenezer személygépkocsi kibocsátásának fele meg az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA adatai szerint.