A tartós meleg kimerít - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A héten tovább tart a meleg, ami a szív és keringési betegek mellett az idős korosztályra is veszélyt jelent. Az egészséges szervezetet is kimeríti a kánikula, a koncentrációs zavarok mellett alvászavarok is felléphetnek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön is marad a kánikula, csapadék nem várható. A hőséget csak északon frissítheti fel helyi zápor, zivatar. Fronthatás nem terheli a szervezetet, de a nagy meleg okozhat álmosságot, koncentrációs zavarokat. A mérsékelt szél enyhíthet némileg a forróságérzetünkön. A déli, koradélutáni órákban nem ajánlott szabadban tartózkodni. Az idős szervezet már nehezen alkalmazkodik az túlzott megterheléshez, így rájuk jobban kell figyelni. Az időseket és a gyereket akkor is meg kell itatni, ha nem kérik a folyadékot.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció viszont egyre növekszik, a Dunántúlon erősebb, de országszerte a lórom, az útifű a bodzafa és a fészkes virágúak virágpora okozhat panaszokat az allergiásoknak.

Pénteken gyenge hidegfronti hatás várható, de lehűlést nem eredményez. Marad a tikkasztó 30 fok feletti hőmérséklet. A tartós meleg kimeríti a szervezetünket, fáradtság, koncentráció csökkenés mellett alvászavar is felléphet. A keringési betegek tapasztalhatnak végtagi öedemát, vérnyomás ingadozást, de a párás levegő miatt felléphet légzési nehézség is. A világos színű könnyű ruházatot részesítsük előnybe, a magas UV sugárzás miatt napszemüveg, fényvédő termékek használata ajánlott.

Szombaton forró nyári időre készülhetünk, aki strandolást tervez, a déli órákban kerülje a tűző napot. A napszúrás és leégés elleni védelemhez a szalmakalap, a napszemüveg és a fényvédő krémek használata elengedhetetlen. Fontos, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, mert szívmegállást okozhat! Ebben a melegben figyeljünk jobban a háziállatainkra is, gyakrabban cseréljünk az ivóvizüket, és aki utaztatja őket, még rövid időre se hagyja a parkoló autóban kedvencét!
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!