Vágólapra másolva!
Biztosan marad a napos a nyári idő a hét végéig: a déli órákban minden nap nagyon erős lesz az UV-sugárzás. A jövő hét elején aztán várhatóan ismét változik Magyarország időjárása.
Vágólapra másolva!

Egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, de a hőmérséklet a következő napokban csak néhány fokkal haladja meg az ilyenkor szokásosnak mondhatót. A sokéves átlag alapján június végén, július elején 25, 27 fok körül alakul a hőmérséklet.


A hét végéig tart a száraz, napos idő

Csütörtökön többórás napsütés melegíti a levegőt, csak az északkeleti és déli megyékben növekedhet meg átmenetileg a felhőzet a délutáni órákban. Itt akár egy-egy frissítő nyári zápor, zivatar is kialakulhat. Mérsékelt lesz az északias szél, a hőmérséklet csúcsértéke a nyugati megyékben 29, 30, míg keleten 30, 32 fok körül alakul.

Pénteken egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, de jelentős változást nem okoz az időjárásban. A többórás napsütés mellett időnként gomolyfelhők tornyosulnak az égen, és elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Mérsékelt marad a légmozgás, a hőmérséklet az északkeleti megyékben lesz a legalacsonyabb, ott 27, 28 fok körül alakul, délkeleten és a középső országrészben ismét eléri a 30, 31 fokot.

Szombaton délelőtt szinte felhő is alig lesz az égen, és a délutáni órákban is csak helyenként jelennek meg gomolyfelhők. Csapadékra nem kell számítani. A helyenként megélénkülő északkeleti szél teszi valamelyest elviselhetővé a kánikulát. A hőmérséklet csúcsértéke ismét 30 fok körül alakul. A legmagasabb értékek a nyugati megyékben várhatók, ott ismét 30 fok fölé melegszik a levegő. A legalacsonyabb értékeket északkeleten mérhetjük, ahol 27, 29 fokos csúcshőmérsékletek várhatók.


Ne hagyják otthon a kalapot a strandolók

Délelőtt 11 és 15 óra között nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért ebben az időszakban kerülni kell a tűző napon való tartózkodást. A kisgyerekek nagyon gyorsan leéghetnek, hisz bőrük sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért náluk mindenképp magas faktorszámú naptejet érdemes használni. A napszemüveg és a kalap elengedhetetlen a strandoláshoz: előbbi megvéd a napszúrástól és védi arcunkat a leégéstől, a megfelelő napszemüveg pedig szemünket védi a káros sugaraktól.

Vasárnap főként keleten zavarják többször gomolyfelhők a napsütést, itt néhol futó záporok, zivatarok is előfordulnak. Máshol a napsütésé lesz a főszerep. Egy kicsit mérséklődik a felmelegedés, a délutáni órákban a felhősebb északkeleti országrészben 24, 26 fok várható, míg a naposabb nyugati megyékben 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet. Az esti órákban nyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat.


Jövő héten több lesz a csapadék

A jövő hét elején többször megnövekszik a felhőzet az ország felett, és többfelé alakulnak ki záporok, heves zivatarok, de a magas hőmérsékletek várhatóan a hét közepéig megmaradnak.