Olajkatasztrófa: óriási teknőstojásmentés kezdődik

Vágólapra másolva!
Hatalmas teknőstojásmentési akció kezdődik az olaj szennyezte Mexikói-öböl térségében. Környezetvédő csoportok több tízezer tojást készülnek kimenekíteni a veszélyeztetett partszakaszokról Alabama és Florida államban. A tojásokat biztonságos terepre szállítják át.
Vágólapra másolva!

A környezetvédők a példa nélküli műveletben azt tervezik, hogy a part homokjában elásott tojásokat több száz mérföld távolságra, biztonságos terepre szállítják át. Korábban már előfordult, hogy tengeri teknősök fészkeit kisebb számban át kellett telepíteni, ilyen mértékű átköltöztetésre viszont még nem volt példa - mutatott rá Charles Underwood, az akciót indító amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat szóvivője a CBS televízió keddi tudósításában.

Ilyen kiterjedt mentési akciót még sehol a világon nem kezdeményeztek. Főképpen cserepes teknősök tojásait fogják megmenteni; ez a legnagyobbra növő kemény páncélú teknős, a kifejlett példányok átlagos súlya 113 kilogramm - magyarázta Underwood.


50 ezer kisteknőst remélnek megmenteni

Öt veszélyeztetett teknősfajtára jelent kockázatot a 71 napja tartó mélytengeri olajszivárgás, közülük a cserepes teknős a legelterjedtebb. A környezetvédők azért aggódnak, mert az olajszennyeződés éppen egybeesik a hüllők tenyészidőszakával. Meggyőződésük, hogy ha nem telepítik át a tojásokat, a következmények súlyosak lennének: a kikelő kis teknősök egyenesen a sűrű mérgező olajba úsznának bele, valószínűleg valamennyi odaveszne.

A mentési akció keretében a teknőstojásokat körültekintő művelettel kiemelik a parti fészkekből, különleges, homokkal fedett konténerekbe helyezik, majd teherautókkal átszállítják Florida középső sávjába, az atlanti partvidékre. A tojásokat szabályozott hőmérsékletű létesítményekben fogják tárolni, majd a kikelő teknősöket kézzel a tengerpartra viszik és elengedik. Várhatóan mintegy 50 ezer teknős életét mentik meg, feltételezve, hogy a 700 veszélyeztetett fészek mindegyikéből 70 tojás átvészeli az áttelepítést (a nőstény teknősök 100-126 tojást raknak egy fészekbe tavasszal).

A CBS a napokban arról számolt be, csak minden ötödik teknős éli túl a tengerben az olajszennyeződést. Környezet- és vadvédő csoportok feszített ütemben igyekeznek menteni az állatokat az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófájának helyszínén; kiemelik a teknősöket a vízből, akár 55 kilométerre a partoktól.