Újabb trópusi vihar jöhet létre a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Egy héttel az Alex hurrikánt követően, csütörtökön egy újabb trópusi képződmény érheti el Mexikó északkeleti és Texas állam déli részét.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Nemzeti Hurrikán Központ folyamatosan nyomon követi az alacsony nyomású képződményt, amely a mai napon áthaladt a Yucatán-félszigeten, és jelenleg a földnyelvtől északnyugatra helyezkedik el. A szárazföldön való áthaladást követően a rendszer egy jól meghatározható középponttal rendelkezik, ugyanakkor még eléggé rendezetlen. Ahogy azonban nyugat-északnyugat felé halad (jelenleg mintegy 15-25 km/órás átlagsebességgel), rendezettebbé válhat, erősödhet, és az idei szezon második trópusi ciklonjává válhat az elkövetkező 24 órában.

Amennyiben eléri a trópusi vihar fokozatot, azaz az állandó szélsebesség meghaladja a 62 km/órát, a képződmény a Bonnie nevet kapja majd.

A Mexikói-öböl nyugati medencéjének vízhőmérséklete kedvez a képződmény erősödésének. A Hurrikán Központ becslései szerint kb. 40 százalék az esélye, hogy trópusi viharrá alakuljon, mielőtt újból eléri a szárazföldet.

A jelenlegi előrejelzések szerint, amennyiben eléri a trópusi ciklon fokozatot, a ciklonrendszer feltehetően túl gyorsan fog a szárazföld felé érni ahhoz, hogy hurrikánná erősödjön (elérje a 119 km/órás állandó szélsebességet). A várakozások szerint a csütörtöki partot érés ismét Dél-Texast és Északnyugat-Mexikót érintené, az Alex útvonalától azonban valamelyest északabbra.

Habár a képződmény ismét messze elkerüli az öbölbeli olajfoltot, a 2-2,5 méteres hullámzás újból akadályozhatja a tisztítási munkálatokat. Az öböl északi, északnyugati partvidékén pedig ismét heves esőzések, áradások is kialakulhatnak. Intenzív csapadékhullás, heves zivatarok akkor is várhatók, ha a képződmény nem fejlődik tovább. Az újabb esőzés a telített talajon pedig hirtelen áradásokhoz vezethet.

A heves zivatarok és záporok ráadásul várhatóan nem csupán Dél-Texasra és Északnyugat-Mexikóra korlátozódnak, hanem a rendszer előtt vonuló nedves légtömegek hatására Texas északi és Louisiana állam nyugati vidékein is nagy mennyiségű csapadék hullhat már ma késő estig.

Az Alex hurrikán hatásai

Az Alex hurrikán hatására múlt kedd és csütörtök között a texasi McAllen településen például összesen több mint 190 mm csapadék hullott, és ennek nagy része egyetlen nap alatt. Ennek ellenére Texasban csak néhol okozott áradást a csapadék, ugyanakkor Mexikó északi részein többfelé kiléptek a folyók medrükből, igaz, itt többfelé több 10 cm eső esett. Az árhullám pedig csak a hét vége felé vonulna le, újabb esőzések hiányában is.