Igazi kánikula a hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Pénteken folytatódik a melegedés, főként a hétvégén már igazi kánikulában lesz részünk, többfelé a 35 fokot is eléri majd a hőmérséklet. A tartós meleg sokak szervezetét igénybe veszi, ezért célszerű növelni a folyadékbevitelt és strandokra, vízpartokra látogatni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken markáns fronthatás nem várható, országszerte visszatér a kánikula. Az izzadás miatt megnő a folyadékveszteség, ezért a víz, gyümölcslevek, üdítőitalok fogyasztása nagyobb mennyiségben ajánlott. Az UV értéke főként a koradélutáni órákban lesz kritikus, aminek hatása nyári sapkával, napvédő krémmel enyhíthető. Az erős sugárzás az autósok számára is veszélyes, vezetés közben célszerű a napszemüveg használata.

A levegő porszintje és a légszennyezettség mértéke országszerte alacsony marad. A pollenkoncentráció egyre növekszik, országszerte a gombák és a pázsitfűfélék okozhatnak panaszokat az allergiásoknak.

Szombaton tovább melegszik az idő, az országszerte derült égbolt miatt intenzív felmelegedés várható, alig mérhetünk majd 30 fok alatti értékeket. A hétvégét a városban eltöltve sokaknál erősen lecsökken majd a komfortérzet, ami strandok látogatásával, vízparti programokkal javítható. Ehhez naptej használata főként a koradélutáni órákban még a kevésbé érzékeny bőrűek számára is erősen ajánlott.

Vasárnap tovább tart a kánikula, a hőmérséklet többfelé a 35 fokot is elérheti. Országszerte derült lesz az ég, több órás napsütésre van kilátás. Az erős UV sugárzás miatt főként a koradélutáni órákban célszerű napvédő krémet használni, keresni az árnyékos helyeket. A közlekedési dugók elkerülése végett a vízpartokról hazafelé közlekedők próbáljanak meg nem a legkézenfekvőbb időpontokban elindulni.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!