A legmagasabb fokú riasztás érvényes a kánikula miatt

Vágólapra másolva!
A hétvégéig az ország egész területére harmadfokú hőségriadót adott ki az ÁNTSZ. Egyelőre tehát folytatódik a megterhelő hőség, egyre kimerültebbé válik a szervezet. Vasárnap azonban egy hidegfront hoz átmeneti enyhülést.
Vágólapra másolva!

Elrendelte az ország egész területére az ÁNTSZ a harmadfokú hőségriadót szerdán este. Az intézkedés a hétvégéig érvényben marad.

Piros figyelmeztetést adott ki az egész országra az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot - részletekért lásd hőmérsékleti térképünket. A hőség csak vasárnap mérséklődik majd pár fokkal, mert szombat éjjel nyugat felől egy hidegfront érkezik. Átmenetileg felfrissül a levegő, főként a Dunántúlon várható enyhülés, de a jövő hét elején ismét melegedés kezdődik, a hét középére pedig visszatérhet az országos kánikula.

Szombaton ismét országszerte 30 fok fölött tetőzik a hőmérséklet, sőt többfelé 35 fokos kánikula várható. A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, és rövid záporokra, zivatarokra főként a nyugati határszélen és az északkeleti megyékben lehet számítani. (Napi részletes időjárás-jelentésünk itt található.)


Szétoszlatják a felhőket a leszálló légáramlatok

A nappali forróságot meleg éjszakák követik, a levegő sokfelé naplemente után sem hűl 20 fok alá. Hazánk időjárását továbbra is anticiklon alakítja, ez az oka a kánikulának. A túlnyomóan napos, száraz időjárást az okozza, hogy az anticiklon leszálló légáramlatai szétoszlatják a felhőket. A délutáni órákban helyenként gomolyfelhők tornyosulnak és elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. Sajnos a záporeső - bár átmenetileg több fokos lehűlést hoz - nem frissíti a levegőt, hanem a páratartalom növelésével trópusian fülledtté teszi.

A vasárnap hajnali óráktól azonban megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket helyenként erős szél kísérhet. Vasárnap napközben a Kisalföldön viharossá fokozódhat az északnyugati szél. A hőmérséklet tekintetében nagy különbségek alakulhatnak ki az országban. Északnyugaton lesz a leghűvösebb, mindössze 22, 24 fok várható, míg a front előterében a Dél-Alföldön 33, 34 fokot is mérhetünk.

Milyen hőmérsékletek szerint rendelik el a hőségriasztásokat?

A nagy meleg miatt az ÁNTSZ szerdán este harmadfokú hőségriasztást adott ki az egész országra. A háromfokozatú hőségriadó első foka tulajdonképpen egy figyelmeztetés: akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú a készültség, ha a középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedik, vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Harmadfokú hőségriadóról akkor beszélünk, ha legalább három egymást követő napon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.