Marad a tikkasztó hőség - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A nagy hőség az egyetlen olyan időjárási jelenség, amihez a szervezetünk az idő múlásával nem képes alkalmazkodni, hanem egyre inkább kimerül tőle. Így előbb-utóbb mindenkit utolérhetnek a hőség okozta tünetek. Helyenként már harmadfokú a hőségfigyelmeztetés, marad a kánikula.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Piros figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt az egész országban, ami annyit jelent, hogy a napi középhőmérséklet meghaladja a 25, helyenként a 27 fokot. A jóval 30 fok feletti maximumok mellé 20 fok feletti éjszakai minimumok társulnak, vagyis még az éjszakák sem enyhítik kellően a rekkenő hőséget. Ilyen nagy meleg idején az a legfontosabb, hogy a déli, kora délutáni órákban tartózkodjunk hűvös helyen, ha tehetjük, minden nap pár órát töltsünk légkondicionált helységben. A lakásokat éjjel szellőztessük át, nappalra csukjuk be az ablakokat, és sötétítsünk be.

Ha mégis elindulunk otthonról, vigyünk magunkkal egy liter vizet, viseljünk könnyű, bő, lenge anyagból készült ruhákat, fényvédő krémekkel óvjuk bőrünket az erős sugárzástól, viseljünk napszemüveget, széles karimájú kalapot. Folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk. Az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolni kell, fogyasszunk hideg leveseket. Tartós meleg idején kerülendők a koffein- és alkoholtartalmú italok, mivel ezek vízelvonó hatásúak.


Megfázást okozhatnak a túl hidegre légkondicionált helyiségek

Zuhanyozzunk többször a nap folyamán langyos vízzel. Aki gyors lehűlésre vágyik, az alkarjára tegyen hideg vizes borogatást. Figyeljünk fokozottan az idősekre, gyermekekre, nekik nem olyan stabil a vízháztartásuk. Napközben kerüljük a fizikai munkát. Sportolni, kertészkedni mindenképp az esti, vagy a kora reggeli órákban ajánlott. Az idősebbek a bevásárlást, ügyintézést intézzék a kora reggeli órákban, és délben már csak pihenjenek.

A klímaberendezéseket legfeljebb 5-6 fokkal állítsuk alacsonyabb hőmérsékletűre a kinti hőmérsékletnél, így elkerülhető a megfázás, és a hideg levegő hatására fellépő izom- és ízületi fájdalom.

A levegő porszintje közepes, a légszennyezettség mértéke országszerte alacsony, de mindkettő kissé növekszik a következő napokban. A nagyvárosokban az erős besugárzás hatására az egészségügyi határértéket meghaladó lehet a felszínközeli ózon koncentrációja. Ez a légszennyező anyag köhögést, könnyezést, légzési nehézségeket idézhet elő. A légzőszervi problémákkal küzdők, illetve a kisgyermekek a déli és a kora délutáni órákban ne tartózkodjanak forgalmas útszakaszok közelében. A pollenkoncentráció is egyre növekszik, országszerte a gombák és a pázsitfűfélék okozhatnak panaszokat az allergiásoknak.

Szerdán fronthatás továbbra sem érvényesül, csak az északi országrészben növekedhet meg annyira a gomolyfelhőzet, hogy záporeső tudjon kialakulni. Marad a kánikula, és az erős besugárzás.

Csütörtökön még tovább fokozódik a hőség. Ez a melegedés a melegfrontra érzékenyeknél okozhat további tüneteket. Ingerültség, gyulladásos tünetek, reakcióidő növekedés léphet fel. A fejfájósok panaszait tovább fokozza a gyenge melegfronti hatás ezen a napon. A közlekedésben csütörtökön kell a legjobban odafigyelni. Sokak szervezetét a tartós meleg teljesen kimeríti, ehhez társul még a fronthatás, csütörtökre így ne tervezzünk se fizikai, se nagyobb szellemi megterheléssel járó programot.

Pénteken is igazi strandidő lesz, vízparti hosszú hétvégét nyugodtan tervezhetünk, de a déli órákban mindenképp tartózkodjunk árnyékos helyen, és felhevült testtel ne ugorjunk egyből a vízbe. Állóvizeink hőmérséklete sajnos már nem kellemesen hűs, a Balaton vize Siófoknál már elérte a 28 fokot is.