Vágólapra másolva!
Napközben a hőmérséklet 50 fok fölé melegszik Kuvaitban, sőt megdőlt a kontinens alig másfél hónapja mért melegrekordja is. Másfél hete tart az ottani mércével mérve is nem mindennapi forróság az Öböl-menti országban.
Vágólapra másolva!

Hat tizedfokkal megdőlt Ázsiában az abszolút hőmérsékleti rekord, miután a kuvaiti Mitribahban 54,3 tized fokot mutatott a hivatalos meteorológiai állomáson a mérőegység a szabványosan, két méter magasban elhelyezett hőmérőházban.

A városban az elmúlt tíz napban egyfolytában 50 fok fölé melegszik napközben a levegő, szemben az ilyenkor szokásos 45 fokkal. A Perzsa-öböl nyáron gyakran a világ legmelegebb térsége, az 50 fok feletti értékek nem csak Kuvaitban, hanem elsősorban Irán közeli területein is gyakoriak.

A korábbi ázsiai melegrekord alig másfél hónapig volt érvényben: május 26-án 53,7 Celsius fokot mértek Pakisztánban, Mohendzso-daro romvárosában, Karacsitól 320 kilométerre északra. Egyébként az idei január-júniusi időszak a valaha mért legmelegebb fél év volt a Földön, derül ki a NASA friss klimatológiai elemzéséből - erről további részletek cikkünkben itt olvashatók.

Az eddigi abszolút ázsiai melegrekordot, 53,9 fokot az izraeli Tirat Tsviben mérték 1942. június 21-én. Ott a település különleges fekvése is elősegítette a magas hőmérséklet kialakulását, hiszen a település 200 méterrel a tengerszint alatt fekszik. A világ eddigi legmagasabb felszíni hőmérsékletétől azonban a mostani kuvaiti érték is messze elmarad. A líbiai Al 'Aziziyahban ugyanis 1922. szeptember 13-án a hőmérséklet elérte az 57,8 fokot.